vestnik

(S TRIBUNE) Podaljšek

Miha Šoštarič, 2. 12. 2022
STA
Morda je za nas, ki svetovno nogometno prvenstvo spremljamo s kavča, še najbolj moteče to, da moramo ohraniti zbranost ne samo 90 minut, ampak bistveno več.
Šport

Vse oči nogometnih navdušencev so uprte v Katar. V »nevsakdanje« svetovno prvenstvo v nogometu. Pripomb na račun prvenstva je veliko, a so brezpredmetne.

Krovna organizacija (Fifa) je sprejela drzno odločitev in nas v času, ko smo vajeni stiskati pesti za slovenske športnike v zimskih športih, prikovala ob televizijske sprejemnike zaradi spremljanja najpomembnejše postranske stvari na svetu. Težko nas bodo prepričali, da za vse to ni kriv denar, a komu mar. Prvenstvo se igra in hitro smo se vsaj tisti, ki nas nogomet zanima, privadili na »zimski« termin. Če imaš nogomet rad, te tudi drastične spremembe ustaljenih pravil (beri terminov) ne vržejo iz tira.

Morda je za nas, ki svetovno nogometno prvenstvo spremljamo s kavča, še najbolj moteče to, da moramo ohraniti zbranost ne samo 90 minut, ampak bistveno več. Z uvedbo sodnikovega dodatka smo že do tega prvenstva nogometne dvoboje spremljali nekaj minut dlje, na tem prvenstvu pa sodniki  dosledno spremljajo »nenaravno« izgubljen čas in ga poskušajo v celoti nadomestiti. Tako smo že v predtekmovanju videli dvoboj, ki je trajal kar 117 minut. Angleži in Iranci so prvi polčas igrali 14, drugega pa 13 minut dlje. Vse skupaj je spominjalo na podaljške, ki so značilni za izločilne dvoboje. Dejstvo je, da se bomo morali vsi navaditi, da bodo zaživeli »podaljški« sodnikovih podaljškov.

Veliko je k temu, da tekme trajajo dlje, prispevala sprememba pravila o menjavah, po kateri je mogoče namesto treh opraviti pet menjav. Vsak prihod na igrišče in odhod z njega seveda terja davek pri trajanju tekme, poleg tega so se sodniki sedaj odločili, da bodo nadomestili še izgubljene minute, ki so posledica poškodb igralcev, proslavljanja zadetkov, izvajanja kotov, prostih strelov in še česa.

Večina nas je z odobravanjem sprejela odločitev tistih, ki skrbijo za nogometna pravila, da je pravilo petih menjav ostalo tudi po epidemiji korone. Zato bomo morali sprejeti tudi to, da bosta odslej določitev dolžine dodatka in konca tekme povsem v domeni sodnikov. Saj je bilo tako že pred svetovnim prvenstvom, a bo sedaj do izraza zares prišla sodnikova ura, ki bo edina merodajna. In če bo tako tudi v domačem prvenstvu, bo odslej, če bomo po srečanju spili pivo ali dve, veliko lažje doma krivdo za zamudo zvaliti na sodnika, ki nikakor ni hotel z zadnjim piskom označiti konca tekme.

s-tribune mnenje sp-v-nogometu