vestnik

(S TRIBUNE) Spremembe

Ines Baler, 2. 4. 2022
Grega Wernig
Nogomet je v zadnjem obdobju povržen modernizaciji na različnih področjih, trener Manchester Uniteda Ralf Rangnick pa je nedavno predlagal, naj nogometaši in sodniki trenirajo skupaj.
Šport

Čeprav konec nogometne sezone še niti ni tako blizu, že tečejo različne priprave za naslednja leta.

Reprezentančni premor v svetu nogometa je končan, Slovenija je v Katarju odigrala prijateljski tekmi s Hrvaško in državo gostiteljico in obakrat iztržila remi. Vsa pozornost se sedaj ponovno usmerja na klubski nogomet. V soboto in nedeljo se bodo nadaljevale tekme spomladanskega dela državnega prvenstva v prvi in drugi ligi, prva liga za nogometašinje, pestro bo tudi na krajevnih zelenicah. Začne se namreč drugi del tekmovanja v pomurski nogometni ligi ter v soboški in lendavski prvi medobčinski nogometni ligi. Poleg tega bodo v naslednjem tednu na sporedu prve četrtfinalne tekme v elitnih evropskih tekmovanjih. 

Čeprav konec sezone še niti ni tako blizu, že tečejo različne priprave za naslednja leta. V Sloveniji so denimo že določeni termini za začetek prihodnje sezone, znano je že, da se bo z letoma 2023/2024 uvedla sprememba tekmovalnega sistema v mladinskih tekmovanjih, ki potekajo pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Mladinska liga bo samostojna, združili se bosta kadetska liga in liga U15. Pristojni želijo s tem povečati konkurenčnost in mlade bolj pripraviti na igranje v članskih selekcijah.

žoga, nogomet
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Svetovni mediji pa v teh dneh pišejo še o eni ideji. Ta sicer naj ne bi bila nova, ampak je morda nekoliko nenavadna. Nogomet je v zadnjem obdobju povržen modernizaciji na različnih področjih, trener Manchester Uniteda Ralf Rangnick pa je nedavno predlagal, naj nogometaši in sodniki trenirajo skupaj. Tako angleški mediji ugibajo, da bi se to lahko zgodilo že v prihodnji sezoni. Sodniki bi trenirali s klubi, ki jim za to, ker prihajajo iz enakega okolja, ne smejo soditi. V ozadju pa naj bi bila želja, da igralci pridobijo vpogled v sodniške odločitve in zaupanje vanje. Toda med njimi bi vseeno morala vladati neka avtoriteta. 

Vsi vemo, da so sodniki po navadi po mnenju večine krivci, ko gre kaj narobe. Kaj bo šele, če bosta obe strani trenirali skupaj in bo sodnik sodil tekmo najhujšemu tekmecu. Že vnaprej bo pod velikim drobnogledom, veliko bo teorij zarote in kdaj bodo že pred tekmo obsojeni, da bodo sprejeli 'napačne odločitve'. Vsi pa vemo, kako burne znajo biti reakcije navijačev že na najmanjših lokalnih tekmah, ko se merita dve vasi. Od vpitja, zmerljivk, žaljivk do še česa hujšega. 

s-tribune mnenje spremembe šport nogomet