vestnik

S tribune: Upanje, da se skoraj 30 sušnih let Liverpoola brez lovorike konča, sicer še ostaja

Ines Baler, 26. 4. 2019
Albert Gea/Reuters
Nogometaš Liverpoola Mohamed Salah 
Šport

Nogometna vročica narašča, igra se polfinale lige prvakov, prvenstva v najboljših evropskih ligah se počasi iztekajo. Medtem ko so prvaki italijanskega, francoskega in španskega prvenstva že znani, bo v angleškem, kot kaže, napeto vse do 12. maja. Vodilni dvojec ne popušča, iz kroga v krog si Manchester City in Liverpool izmenjujeta štafetno palico in vodstvo. Za vsega točko je v boljšem položaju po zadnjem odigranem krogu City.

So pa minuli konec tedna nogometaši izbrali najboljšega igralca premier lige. To je po letu 2005 spet postal branilec, in sicer visokorasli steber rdeče obrambe, Nizozemec Virgil van Dijk, ki je premagal Cityjevega Raheema Sterlinga. Oba sta se znašla še v elitni enajsterici lige. To sestavlja šest nogometašev sinjemodrih, štirje redsi in rdeči vrag Paul Pogba. Angleški mediji so pred manchestrskim mestnim derbijem med navijači vseh prvoligašev naredili anketo o tem, koga bi raje videli s pokalom v rokah. Izid je bil 14 : 5 v prid rdečih, med nasprotniki pa so se znašli City, United, mestni tekmec Everton ter Southampton.

Na veliko se je tehtalo, kaj bi bilo manjše zlo za United.

Za tega to niti ni tako presenetljivo, glede na to, koliko igralcev so mu Liverpoolčani v zadnjih sezonah izmaknili. Zadnji je bil prav van Dijk. Burnleyjevi navijači, zadnji tekmec Cityja, so bili pri glasovanju nevtralni. V pubu, kjer se zbirajo, so se že dan pred tekmo pošalili in rdečim sporočili, ne skrbite, vselej, ko smo igrali v prvi ligi, smo premagali branilce naslova. No, tokrat niso. Ob preverjanju, ali je žoga po strelu Sergia Aguera prečkala golovo črto, so s pomočjo tehnologije ugotovili, da se je to zgodilo za 29,51 milimetra.
Upanje, da se skoraj 30 sušnih let Liverpoola brez lovorike konča, sicer še ostaja. Vprašanje, ali bo prišlo do spodrsljaja sinjemodrih, pa je res veliko. Večina je verjetnost za to najbolj pripisovala tekmi med mestnima tekmecema, a tisti, ki ligo spremljajo dalj časa, so predvideli to, kar se je naposled zgodilo. Na veliko se je tehtalo, kaj bi bilo manjše zlo za United. Izguba mesta, ki še vodi v ligo prvakov v naslednji sezoni, ali skorajšnje serviranje naslova prvaka največjim in najbolj osovraženim rivalom. Ne glede na formo obeh ekip se je odgovor ob spremljanju tekme ponudil na pladnju.
Premier liga