vestnik

(S TRIBUNE) Zaslužki

Damjana Nemeš, 18. 9. 2020
Reuters
V nedeljo se bo zaključila tritedenska kolesarska dirka Tour de France.
Šport

Dogajanje na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu Tour de France se počasi bliža sklepnemu dejanju. V nedeljo se bo na Elizejskih poljanah v Parizu z naslovom najboljšega na tritedenski dirki okitil nov vrhunski kolesar.

Kot trenutno kažejo izidi in kot si po tihem želi marsikdo od nas, bo to slovenski predstavnik. Ni treba posebej poudarjati, da v trenutni uvrstitvi najbolje kaže našima kolesarjema Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju. Fanta s svojimi nastopi, borbenostjo in željo po najboljši uvrstitvi navdušujeta celoten kolesarski svet, usta sta zaprla tudi številnim kritikom in nasprotnikom, ki so ju na začetku dirke še gledali zviška ter jima nekoliko privoščljivo napovedovali, da takega tempa ne bosta zdržala do konca.

roglic pogacar
Profimedia
Najbolje trenutno kaže slovenskima kolesarjema, Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju.

Kolesarstvo velja za enega najtežjih športov, kjer rezultati niso odvisni le od dnevne forme in športne sreče. Tako telesna kot psihična pripravljenost kolesarjev morata biti vrhunski vsaj tri tedne, kolikor trajajo največje kolesarske dirke. Na Vuelti oziroma dirki po Španiji ter na Giru d'Italia, ki s francosko dirko sestavljata tako imenovani veliki tour, je kolesarjenje po strmih klancih in dolgih ravnicah izjemno garaško, na koncu pa morda ni poplačano tako, kot bi moralo biti. Zmagovalec dirke po Franciji bo v žep resda pospravil pol milijona evrov nagrade, kar se sicer nam smrtnikom zdi veliko, a je v primerjavi z drugimi športi malo.

d7c3092670703020986487b357f356e6
Nataša Juhnov
Kolesarstvo velja za enega najtežjih športov na svetu, na koncu pa ni poplačano tako, kot bi moralo biti.

Tudi nagrada, ki jo kolesar prejme ob etapni zmagi oziroma drugih uvrstitvah na posamezni etapi, pripada celotni ekipi, za katero vozi, in se denar razdeli med člane ekipe. Čeprav velja tudi kolesarstvo za ekipni šport, saj posamezen kolesar brez pomoči ekipe težko dosega najboljše rezultate, mora še vedno sam poganjati pedale. Na koncu je od njega odvisno, ali bo zmogel vsakodnevno prevoziti približno 200 kilometrov. In nato na naslednji dirki ponoviti ves proces. Če torej primerjamo zaslužke profesionalnih kolesarjev s plačami in zaslužki drugih športnikov, se zdi vse skupaj smešno. Pa pri tem ne mislim zgolj na košarko, nogomet ali tenis, kjer so zaslužki astronomski in presegajo vse meje razumnega. Nekoliko bolj smešen je pogled na Forbesovo lestvico 25 največjih zaslužkarjev v svetu športa, med katerimi so tudi golfisti. Za njihove napore in treninge res težko rečemo, da so primerljivi s kolesarskimi. 

s-tribune tour-de-france