vestnik

(FOTO) Šimundža pričakuje zahtevno tekmo in veliko podporo navijačev

D. N., 12. 7. 2021
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s Škendijo
Šport

Nogometaše Mure čaka danes ob 20. uri na stadionu Fazanerija povratna tekma prvega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov proti makedonski Škendiji. Tekma v Skopju se je končala z 1 : 0 v prid Mure. Pred tekmo sta pričakovanja na medijskem terminu strnila trener Ante Šimundža in kapetan ekipe Alen Kozar, še pred tem pa so igralci opravili enega zadnjih treningov pred povratnim obračunom.

Kakšna so pričakovanja pred povratno tekmo s Škendijo? 

Ante Šimundža: Pričakujemo, da bomo oddelali tekmo tako, kot moremo. To pomeni, da bomo ustvarili dobro nogometno kuliso, da bomo dobili veliko podporo navijačev, to pomeni tudi tekmovalnost z naše strani ter eno zelo zahtevno tekmo. 

Kakšno pa je stanje v slačilnici? 

Alen Kozar: Vsi smo se na tekmo pripravili najbolje, kar se da. Odpravili smo nekaj pomanjkljivosti, ki so se dogajale na prvi tekmi. Na tekmo gremo sproščeno in z željo, da pokažemo, kako smo se pripravili in tudi kaj želimo doseči. 

Se je po prvi tekmi lažje pripraviti na povratno tekmo? Prej ste nasprotnika samo analizirali, ste morda s prve tekme dobili kakšno novo informacijo, je bilo kakšno presenečenje? 

Ante Šimundža: Dobili smo samo potrditev naše analize, torej naše domače naloge, ki smo jo uspešno naredili. Vemo, da gre za dobro ekipo z dobrimi posamezniki. Na povratni tekmi jim moramo odvzeti dobre strani in jim pokazati njihove slabe strani. Tudi sama tekma ni bila nekakšno veliko presenečenje. Vedeli smo, kako in kaj, tako da ni bilo nobene nove informacije. 

Kako pa se je pripravljati na povratno tekmo s prednostjo, koliko lažje je? 

Ante Šimundža: Takoj po tekmi sem rekel, da se mora rezultat pozabi, da prednosti ni. 

tiskovna-konferenca, mura
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s Škendijo

Kako pa se lotiti povratnega spopada, na kakšen način? 

Ante Šimundža: Tekmovalno, na evropskem nivoju. Glede na izkušnje, ki jih fantje imajo in glede na nasprotnika moramo biti v evropskem filmu same tekme ter se osredotočati na to, kako delovati. 

Pričakujete nasprotnika v isti podobi, kot je bil na prvi tekmi? Morda kaj bolj napadalnega? 

Ante Šimundža: Že tam so bili zelo napadalni. Težko je v enem tednu karkoli spremeniti, težko je spremeniti DNK ekipe. Mi se pripravljamo na več različic, kakšno taktiko pa bodo ubrali, pa je njihova stvar. 

Pomeni, da se pripravljate tudi na streljanje enajstmetrovk, kot smo jih večkrat videli na pravkar končanem evropskem prvenstvu? 

Ante Šimundža: Evropsko prvenstvo je eno, klubsko tekmovanje pa drugo. V tej smeri ne razmišljamo. 

Kolikokrat pa ste v tem tednu po tekmi pomislili na pravilo gola v gosteh, ki od letošnje sezone več ne velja? 

Ante Šimundža: Vedno je dobro zmagati, dejstvo pa je, da glede na spremembo pravila gol v gosteh nima več takšne teže, kot jo je imel prej. Vseeno pa še vedno ostaja teža zadeti v gosteh. Iz tega bomo izhajali, rezultat pa moramo, kot sem že povedal, pozabiti. 

So morda kakšni pomisleki glede kadra? Se obetajo spremembe v prvi postavi? 

Ante Šimundža: Vedno imamo kader, ki je sposoben igrati na takšen ali drugačen način. Imamo igralce, ki imajo takšne in drugačne kakovosti, tako da lahko že s petimi menjavami hitro spremenimo celoten DNK ekipe. Vedno so ideje, kako in kaj izboljšati. To vedo tudi fantje, je pa vseh dvajset pripravljenih za začetek tekme. 

Koliko lažje bo zaradi preteklih evropskih izkušenj? 

Alen Kozar: Lani smo že igrali evropske tekme, sedaj igramo tudi povratno tekmo. To smo v preteklosti izkusili le proti Maccabiju. Upamo, da bo tekmovanje čim bolj sproščeno, moramo na nasprotniku vsiliti naše principe, ki jih mogoče v Skopju nismo, in verjeti v dober rezultat. 

tiskovna-konferenca, mura
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s Škendijo

Ante Šimundža: Se strinjam s kapetanom. Dejstvo je, da ti v vsakem primeru prejšnja evropska tekmovanja nekaj dajo, bo pa v vsakem primeru to neka iztočnica za naslednjo tekmo. Če pa bomo delali tri korake pred dvema, bomo v težavah. O vsem, kar bo sledilo po tej tekmi, bomo razmišljali v prihodnje. 

Stadion pred jutrišnjo tekmo se polni. To je zagotovo dodana vrednost za Muro. 

Naši navijači in pristaši so že večkrat dokazali, da si zaslužijo dres s številko dvanajst na hrbtu. To ni nič novega. 

Kakšen pa je zdravstveni bilten ekipe? 

Ante Šimundža: Zelo pozitiven. Vsi fantje iz ekipe, ki so bili dalj časa poškodovani, med njimi so tudi kapetan, Marin Karamarko, Marko Brkič, se vračajo. Zelo pomembno je, da vsi ti povratniki, ki so se priključili ekipi v teh pripravah, pa tudi proti koncu prejšnje sezone, zelo dobro prenašajo napore in so dodana vrednost tej ekipi. 

tiskovna-konferenca, mura
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s Škendijo

Kje pa je prostor za napredek, kje mora biti Mura na še višji ravni v primerjavi s prvo tekmo?

Ante Šimundža: Glede naših principov in kakovosti nismo bili na nivoju, ki smo ga sposobni doseči. Tu je en prostor za korak naprej ali pa za nadgradnjo tega, kar je bilo v Skopju. 

Kakšen je občutek med igralci, je prisotne kaj nervoze? 

Alen Kozar: Nerovza je vedno prisotna, vendar si jo moraš sam dodajati ali odvzemati, da v preveliki želji ne pregoriš ter da si z glavo pri stvari. Moramo funkcionirati kot ekipa, moramo se zavedati, kje smo in zakaj smo tam ter potem tudi tako reagirati na določeno situacijo. Tekme bodo tudi v novi sezoni sledile ena za drugo, zato bo verjetno veliko rotacij. Najbolj pomembno pa je, da smo vsi pripravljeni in da lahko trenera računa na vsakega od nas. 

nš-mura fk-škendija medijski-termin