vestnik

Šimundža in Šturm pred novo sezono: Ostati moramo ambiciozni

Damjana Nemeš, 8. 6. 2021
Aleš Cipot
Pred pričetkom novega prvenstva
Šport

Nogometaši Mure so z nedeljsko večerjo ter s ponedeljkovim zborom začeli priprave na sezono 2021/2022, v kateri bodo branili naslov prvaka ter igrali kvalifikacijske tekme za Ligo prvakov. Ob začetku priprav sta na Mestnem stadionu Fazanerija v medijskem terminu svoja pričakovanja pred novo sezono razkrila trener Ante Šimundža in branilec Klemen Šturm.

Za vami je dvotedenska pavza, v kakšnem stanju so se vrnili fantje?

Ante Šimundža: V redu. Glede na začetni test in kilograme je razvidno, da so skrbeli zase, kar ni nič novega in presenetljivega, ampak je pričakovano.

Kako je z igralci, ki so bili poškodovani? So se že vrnili, lahko trenirajo s preostalo ekipo?

Ante Šimundža: Zelo pozitivno, (Andrija) Filipović, (Marin) Karamarko, (Dragan) Lovrić so že zraven na treningu, videli bomo, kako bodo reagirali. (Alen) Kozar je zelo blizu, tudi (Marko) Brkić je bil proti koncu spomladanskega dela zraven, edina težava je še ostala pri (Renatu) Simiču, bomo pa videli do konca junija, kako bo z njim.

Maroša je podaljšal pogodbo še za dve leti z Muro, koliko vas to veseli?

Ante Šimundža: In nas in njega zelo.

V tem času odhodov še ni bilo, tudi prihodov ne. Kakšne so vaše želje glede prihodov?

Ante Šimundža: Želja za igralcem, ki lahko dvigne kakovost, vedno ostaja. Nekaj nepotrebnega ne bomo iskali, iskali bomo ciljano, to pa bo odvisno od odhodov. V vsakem primeru je želja v iskanju konkretnega strelca.

ante-šimundža
Aleš Cipot
Pred pričetkom novega prvenstva

Kako so planirane priprave, kdaj se začnejo prijateljske tekme?

Ante Šimundža: Prva tekma je planirana 16. junija, na žalost zaradi vseh zapletov še nimamo nasprotnika, druge tekme pa so več ali manj znane. Odigrali bomo 5 do 6 tekem, vključno z generalko, pred prvo uradno tekmo.

Na tiskovni konferenci v Mariboru ste dejali, da sta Mura do tiste tekme z NK Maribor in Mura po tisti tekmi dva različna kluba. S kakšnimi mislimi in cilji vstopate v novo sezono?

Ante Šimundža: Če pogledam dve leti nazaj, ko je Mura osvojila pokal in na lansko sezono, ko je osvojila prvenstvo, dela klub korak naprej. Klub in igralci, vsi mi, smo imeli pred osvojenim prvenstvom en status, zdaj imamo drug status, ampak če nam je to breme, bomo imeli težave. V vsakem primeru nam to mora biti zagon, tako se moramo tudi obnašati in tako moramo pristopiti k delu in ga dvigniti na višji nivo, tako na igrišču kot v pisarni.

Je Mura zato zdaj tudi bolj iskan tekmec za priprave za druge klub?

Ante Šimundža: Mogoče. Mogoče bi kakšen nasprotnik, ki smo si ga mi prej želeli, lažje sprejel ponudbo, da bi se pomeril z nami.

Po tekmi v Mariboru ste rekli, da bo zdaj treba biti zelo pazljiv, pa niste še želeli pojasniti, kje točno bo moral biti klub pri svojih dejanjih pazljiv. Kaj točno ste imeli v mislih?

Ante Šimundža: Ne smemo biti bahavi, ne smemo se postaviti v situacijo, da smo dohiteli najboljše klube v Sloveniji. V prejšnji sezoni smo bili najboljši v Sloveniji, to pa še ne pomeni, da smo najboljši vnaprej. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je bila tisto že zgodovina. Res je to dejstvo, ki nam ga ne more nihče vzeti, za naprej pa nam je lahko zelo dober zagon ali zelo dobra popotnica, kako lepo je, ko si na vrhu in kako dosti je bilo odrekanja, kako dolga je bila ta turbulentna sezona. Iz tega moramo iskati motive za naprej.

ante-šimundža
Aleš Cipot
Pred pričetkom novega prvenstva

Priprave bodo potekale v Murski Soboti, se boste kaj selili?

Ante Šimundža: Verjetno bomo ostali tukaj zaradi vseh zadev, ki se dogajajo, tudi pogoji so tukaj zadovoljivi, če pa se bo ponudila priložnost, se bomo sigurno odmaknili za nekaj dni.

Tekmeci v žrebu kvalifikacij za Ligo prvakov so znani, na to ne morete vplivati, ampak že samo ena zmaga v teh kvalifikacijah prinaša veliko.

Ante Šimundža: Dve tekmi sta, po dveh tekmah gremo naprej, v vsakem primeru si ne delamo utvar, bomo pa zelo ambiciozni v teh tekmah.

Je Evropa za Muro že imperativ ali nagrada?

Ante Šimundža: Nagrada. Še vedno je fokus na prvenstvu, prvenstvo je tisto, ki nas pripelje do nagrade.

Še ena dobra novica pred novo sezono je vrnitev navijačev na tribune, dovoljena kapaciteta sedišč je povečana na 75 odstotkov. 

Ante Šimundža: Končno.

ante-šimundža
Aleš Cipot
Pred pričetkom novega prvenstva

Dvotedenska pavza je za vami, je minila prehitro?

Klemen Šturm: Šlo je hitro, mislim pa, da smo se kar dobro spočili, tako fizično kot psihično, zdaj pa gremo spet s polno paro naprej.

S kakšnimi mislimi ste se vrnili na priprave? Prvič ste v situaciji, ko boste branili naslov državnih prvakov.

Klemen Šturm: Sigurno bo težka sezona pred nami, smo se pa vrnili zelo motivirani, tudi trener nam je povedal, da se ne smemo preveč opustiti, zato mislim, da se nimamo ničesar bati.

Kako mislite, da bodo druge ekipe gledale na Muro?

Klemen Šturm: Sigurno drugače, tako kot je to vsako sezono, ko se vse ekipe drugače pripravljajo na prvaka. S tega vidika bo drugače. Moramo pa vedeti, da smo do tega sami prišli, zato moramo igrati naprej tako kot smo do zdaj.

ante-šimundža
Aleš Cipot
Pred pričetkom novega prvenstva

Vemo, kaj se je dogajalo lani s Celjani, ki so bili pred tem prvaki. Kako preprečiti, da se kaj takega ne zgodi v Murski Soboti?

Klemen Šturm: Ne smemo se zadovoljiti s tem, kar smo dosegli, mislim, da smo vsi dosti motivirani, da naredimo še dodaten korak naprej.

Kakšne so želje za evropska tekmovanja?

Klemen Šturm: Priti čim dlje, bomo pa videli, kaj bo prinesel žreb. Bomo pa sigurno dali vse od sebe.

Na kaj vas je trener najprej opozoril, ko ste se ponovno zbrali?

Klemen Šturm: Da se ne smemo zadovoljiti s tem, kar smo dosegli. Moramo biti še bolj predani delu, še bolj odgovorni, še bolj ambiciozni, s tem bo prišel tudi rezultat.

ante-šimundža
Aleš Cipot
Pred pričetkom novega prvenstva

Koliko ima po vašem mnenju ta ekipa še manevrskega prostora za napredek?

Klemen Šturm: Sigurno ga še ima, tako fizično in taktično, kot tudi v igri. Če pogledamo lansko sezono, smo po moje dali malo zadetkov, v obrambi smo bili kar v redu, je pa na vsakem področju še nekaj prostora za napredek.

Bo lanska zelo dobra evropska sezona koristna za letošnjo, ki tudi lahko ogromno prinese?

Klemen Šturm: Sigurno so izkušnje pozitivna stvar, saj smo imeli tri tekme lansko sezono v Evropi, bomo pa videli tudi, koga nam bo žreb namenil.

nš-mura medijski-termin