vestnik

Sonja Roman: Želi si povratka v Slovenijo

Vestnik, 1. 11. 2018
Robert Balen
Sonja Roman je dvakrat nastopila na olimpijskih igrah.
Šport

Sonja Roman, 39-letna Prekmurka, že več kot dve leti skupaj s partnerjem živi na vzhodu Nemčije. Tam se atletinja počasi pripravlja na življenje po športni karieri.

Kot je dvakratna udeleženka olimpijskih iger povedala za spletni portal Siol.net, za zdaj še vedno trenira, med drugim bo to leto nastopila v teku na deset kilometrov v Valencii, morda pa se bo podala še v Združene arabske emirate. Romanova je s časom 2:42:28 peta najboljša Slovenka v maratonski preizkušnji.


336cabec7ee22d3e224f805dcb714908
Nataša Juhnov
Na polmaratonski preizkušnji v Radencih si želi nastopiti tudi prihodnje leto.


Atletinja, ki sicer prihaja s Hodoša, se je skoraj 900 kilometrov stran od doma, v kraj Dessau, preselila zaradi ljubezni. Partnerja je spoznala na mednarodnem atletskem mitingu v Nemčiji leta 2014. Za omenjeni portal je Romanova dejala, da je Norman danes njen pomočnik pri treningih, opravil je tudi vaditeljski tečaj in skrbi za vso papirologijo. Še vedno trenira vsak dan, znašla pa se je tudi v vlogi trenerke. Med drugim na Siol.net pišejo, da je kondicijska trenerka enega izmed rokometnih drugoligašev, vodi rekreativno tekaško skupino, tekače na srednje in dolge proge, stare od 10 do 18 let, skrbi pa še za tekaške šole in ozavešča o zdravem načinu življenja. Nemci po njenih besedah namreč cenijo to, da je dvakrat nastopila na olimpijskih igrah.

44f1854523f141b4e7f6ea674d1a45c5
Andrej Petelins_ek
Sonja Roman se nekoč želi vrniti v domovino.


S takim delovnim vsakdanjikom se počasi privaja in prehaja v drugo kariero. Seveda pa pogreša tudi domovino. "S fantom načrtujeva, da bi se nekoč preselila v Slovenijo, če bi lahko počela to, kar zdaj počnem v Nemčiji, bi bilo čudovito.Morda bi to lahko uresničila v Mariboru, kjer sem živela zadnja leta. Sicer pa je tudi mojemu fantu pri nas v Prekmurju všeč, še posebej to, da smo družinsko zelo tesno povezani. Potrudiva se, da vsaj štirikrat letno obiščeva Slovenijo. Tudi dopust preživljava v Sloveniji. Vem, da marsikdo želi iz Slovenije, no, midvasi želiva v Slovenijo," je povedala za Siol.net.

Andrej Petelins_ek
Še vedno vsak dan trenira, a postala je tudi trenerka. 
Sonja Roman atletika