vestnik

(NK MURA SKOZI ČAS) Državni prvaki v ženskem rokometu

Simon Horvat, 25. 10. 2021
NK Mura skozi čas
Svetovno prvenstvo v namiznem tenisu leta 1933 je potekalo v Badnu v Avstriji. Četrta z leve je Marica Cimperman, sedmi pa Ludvik Nemec. Oba sta bila člana Sport kluba Mura.
Šport

Mura v Pomurju ni orala ledine le v nogometu, ampak tudi v drugih športih.

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

Tokrat se bomo dotaknili prvih deset let Sport kluba (SK) Mura, obdobja od ustanovitve kluba leta 1924 do leta 1934. V prvih letih po ustanovitvi Mura ni imela srečne roke z nogometom. Ekipa je bila namreč sestavljena iz začetnikov, ki se v kratkem času niso mogli razviti v uspešne nogometaše, zato so le stežka konkurirali ekipam iz Maribora in drugih krajev. Klub je zato ubral edino smiselno pot in začel vzgajati mlade nogometaše. Ustanovil je mladinsko ekipo, ki je trenirala in igrala prijateljske tekme. Članska ekipa zato nekaj let ni nastopala na tekmovanjih.

Mladina je leta 1931 dozorela in klub je znova formiral člansko ekipo, ki se je vključila v organizirana tekmovanja. Z vsakim letom so nogometaši napredovali in dosegali boljše rezultate. Poleti 1932 je Mura prvič merila moči z dvema tujima kluboma, Mureckom in Strassom iz Avstrije, in oba porazila. Eno izmed najprestižnejših zmag pa je dosegla avgusta 1933, ko je premagala mariborski Rapid. Do junija 1934 je odigrala 96 tekem, od tega je 41-krat zmagala, 43-krat izgubila in 12-krat igrala neodločeno. Dosegla je 316 zadetkov in jih prejela 277.

fe6853e92f64a08d0d4bbb4512cf5358.jpeg

Murina hazenska družina zrušila Concordio

Mura ni orala ledine le v nogometu, ampak tudi v drugih športih. To so med drugim bili namizni tenis ali table tenis, kot so ga takrat imenovali, tenis in hazena, kar je bila različica ženskega rokometa. Hazenska sekcija Mure – družina – je bila pet let med najuspešnejšimi v državi. Trenirati je začela takoj po ustanovitvi kluba in že leta 1925 je med drugim premagala takratno prvakinjo Slovenije Ilirijo. Naslednje leto so Sobočanke premagale prvakinje Italije, Adrijo iz Trsta, z 20 : 8. Na državnem nivoju je hazena dosegla vrh leta 1927 in Mura je v tem letu med drugim premagala takratne državne prvakinje, zagrebško Concordio. Po tem letu so društva začela razpuščati hazenske sekcije in interes za to žensko igro je začel počasi plahneti. Propadanje hazene je občutila tudi Mura, ki v bližnji okolici ni imela več pravih nasprotnic. V tem času je Murina ekipa zmagala v prvenstvu Slovenije.

Leta 1930 je v Murski Soboti gostovala najboljša ekipa v hazeni na svetu – Slavija iz Prage in zmagala s 5 : 7. To je bil tudi labodji spev hazene v Murski Soboti, kajti vodstvo je uvidelo, da ta šport v takih okoliščinah nima več prihodnosti, in je leta 1931 razpustilo ekipo. Ekipi Hazena Mure so namreč vseskozi metali polena pod noge, saj se nekateri veliki centri niso mogli sprijazniti z dejstvom, da je malo večja vas, kot je takrat bila Murska Sobota, tako uspešna v tem športu. Ženska hazenska sekcija je odigrala 75 tekem, od tega jih je 60 zmagala, enajst izgubila, štiri tekme pa je igrala neodločeno. Dosegla je 664 in prejela 308 golov. Aprila 1932 je bila Murina ekipa dokončno izbrisana iz članstva v JHS (Jugoslovenski savez za hazenu).

hazena
Feri Maučec: Hazena - rokomet: almanah pomurskega rokometa
Hazenska sekcija Mure. Vir fotografije: Feri Maučec, Almanah pomurskega rokometa Hazena - rokomet.

Odmevni rezultati tudi v namiznem tenisu

Nekoliko kasneje se je razvil namizni tenis in v tej panogi so člani Mure osvojili sedem državnih in več banovinskih prvenstev. Prekmurje je bilo namreč del Dravske banovine, ki je bila ena izmed devetih banovin na območju Kraljevine Jugoslavije. Leta 1930 je bila Mura organizator prvega državnega prvenstva, priredila je tudi več domačih in mednarodnih turnirjev. Igralci Mure so barve kluba branili na turnirjih po vsej Evropi – v Badnu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Gradcu in na Dunaju. Osvojili so 17 prvenstev Dravske banovine, sedem državnih prvenstev, več prvenstev Zagreba in Savske banovine, Celja, Gradca in tako dalje. Murini igralci namiznega tenisa so s ponosom nosili tudi dres državne reprezentance.

SK Mura je poleg omenjenih panog gojila tudi druge športe. Uspehe je dosegla še v tenisu na več medklubskih tekmah.

NK Mura skozi čas
Skupinska fotografija prvega in drugega nogometnega moštva Mure v sezoni 1931/32. Prvo moštvo stoji, drugo čepi. Avtor fotografije ni znan. Fotografijo hrani Karel Glažar.
mura zgodovina rokomet nogomet