vestnik

(SVETOVNO BALONARSKO PRVENSTVO) Tu so vse pomembne zadnje informacije. Bo vreme kakorkoli vplivajo na predviden program?

I.B., 14. 9. 2022
Vanesa Jaušovec
24. FAI Svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni
Šport

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je tik pred vrati, organizatorji so predstavili tekmovalni program in spremljevalne dejavnosti.

V paviljonu Expano je potekala novinarska konferenca, na kateri so sodelovali predsednik balonarskega kluba Roto in generalni direktor organizacije prvenstva Matjaž Pavlinjek, namestnik direktorja prvenstva Goran Grgič in direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec. Ta je v imenu zavodu in v imenu Mestne občine Murska Sobota izpostavila, da so hitro prepoznali, da bo to dogodek izjemnega pomena, ki bo mesto in celotno regijo postavil na svetovni zemljevid. 

24
Vanesa Jaušovec
24. FAI Svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni

Pavlinjek je uvodoma izpostavil, da bo na prvenstvu sodelovalo 105 tekmovalnih balonov iz 32 držav. Prve ekipe so že v Prekmurju in od ponedeljka naprej trenirajo in se spoznavajo z okolici. Tu so denimo piloti in spremljevalne ekipe iz držav čez lužo, Nove Zelandije,... Nato je spomnil, da so poleg svetovnega prvenstva pripravili tudi fiesto z več kot desetimi toplozračnimi baloni, šest jih bo v posebnih oblikah. Prav tako bodo na voljo komercialni poleti za obiskovalce, na kar se je treba prijaviti vsaj 24 ur prej. 



Vzlet plinskih balonov prestavljen 

Predstavil je še bogat spremljevalni program. Že jutri bo v Gledališču park predstavitev knjige o zgodovini, pilotih in razvoju balonarstva na Slovenskem Poleteli bomo v nebo ter potopisno predavanje balonarja Ivana Trifonova. Za sprva v petek načrtovan vzlet plinskih balonov je zaradi slabše vremenske napovedi prestavljen na nedeljo. "Vzlet je predviden ob 9. uri," je dodal Pavlinjek ter dodal, da je odpovedan Godbafest, ki bi moral biti prav tako v petek. Otvoritvena slovesnost bo v soboto ob 15. uri, ko bodo predstavili pilote in ekipe. Uro in pol zatem sledi aeroshow, v katerem bodo sodelovali Slovenska vojska, Peter Podlunšek, akrobatska jadralna letala, brezpilotna letala, Flying Bullsi. 

24
Vanesa Jaušovec
24. FAI Svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni

Ob 18. uri bodo vzleteli toplozračni baloni, ki bodo imeli nalogo pobrati ključ nad Soboškim jezerom. Generalni direktor pravi, da za to nalogo med piloti vlada velik interes, zmagovalec pa bo prejel Roto čoln 450. Ob mraku bo še nočna iluminacija balonov ob Soboškem jezeru ter koncert pevke Neishe. Na spletni strani prvenstva tudi obveščajo, da bo v soboto za obiskovalce organiziran avtobusni prevoz. Iz avtobusne postaje proti Expanu bo avtobus vozil ob 14.30, 15., 19., 19.30 in 20. uri, povratki pa bodo ob 22., 23. in 24. uri. 

V nedeljo zjutraj bo, kot že omenjeno, vzlet plinskih balonov, ki letijo dlje in višje od toplozračnih. Prvič smo jih v Murski Soboti lahko opazovali leta 2020, ko so čez noč poleteli do poljskega Krakova, letos pa, tako organizatorji, predvidevajo, da bodo glede na smer vetra pristali na Madžarskem oziroma morda celo v Romuniji.

"V nedeljo bo družinski dan, pripravljamo delavnice za otroke, povabili smo klovna in maskoto prvenstva Štrkca", je dodal Pavlinjek in nadaljeval, da se bo zvečer dogajanje preselilo na letališče Murska Sobota, kjer bo skupinski vzlet balonov. 

24
Vanesa Jaušovec
24. FAI Svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni


Tekmovanje, zapore cest in pozornost na cesti 


Tekmovalni center bo v Dvorcu Ris Rakičan. Ker bodo večerni vzleti balonov na letališču, se bo občasno (predvidoma od 16.30 do 17.15) zapirala cesta od dvorca do letališča. "Tiste, ki si želite ogledati vzlet, prosim, da pridete na lokacijo že prej, vsaj do 16. ure," je poudaril Pavlinjek. Nadaljeval je, da se manjši zastopi pričakujejo tudi zjutraj med tednom, ko se bodo ekipe iz Rakičana napotile proti Murski Soboti. Vse, ki se v službo vozijo iz smeri Beltinec proti Murski Soboti, prosim, da poskušajo najti alternativne poti, da damo tekmovalcem možnost, da čimprej pridejo do lokacije vzleta," je še pristavil. 

24
Vanesa Jaušovec
24. FAI Svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni


Goran Grgič je izpostavil, da bosta v tekmovalnih dneh potekala jutranji in večerni polet. Opozoril je na previdnost na cestah, če se bo kdo ustavil in želel balone fotografirati. "Na in ob cestah ustavite pametno, pazite, kako izstopate iz vozil, ker bodo verjetno tudi drugi vozniki gledali balone. Tisti, ki vozite, ne glejte balonov," priporoča. Poudaril je še, da se ekipe trudijo, da na poljih ne delajo škode, če pa se bo že pripetila kakšna nevšečnost, pa naprošajo, da se lastniki površin obrnejo na organizatorje. 

Vzpostavljena je tudi spletna aplikacija Watchmefly, kjer boste lahko spremljali, kje baloni letijo, prav tako bodo tam sproti objavljali rezultati. 

Vanesa Jaušovec
V Expanu so na ogled tudi poštne znamke z motivi balonov.
svetovno-prvenstvo-v-letenju-s-toplozračnimi-baloni murska-sobota program začetek