vestnik

Te ukrepe za pomoč športu predlaga strokovni svet pod vodstvom Pomurca

Rok Šavel, 9. 9. 2021
Ines Baler
Norčič meni, da so spremembe nujne, saj dobi šport premalo denarja od države.
Šport

Strokovni svet za šport, ki mu predseduje Sašo Norčič iz Sebeborec, sicer tudi načelnik gornjeradgonske upravne enote, je soglasno sprejel predloge davčnih olajšav in drugih dodatnih finančnih virov za pomoč športu ter jih posredoval pristojnim institucijam v obravnavo.

Na dopisni seji Strokovnega sveta Republike Slovenije za šport je 17-članski svet soglasno sprejel predloge, ki so bili predlagani s strani Komisije za strategijo in financiranje športa.

Gre za predloge ukrepov na različnih področjih, in sicer:

1. SPONZORSTVA

Davčno priznanje odhodkov sponzorju v višini 3-kratnika danega sponzorstva (doslej so priznani v višini danega sponzorstva).

2. DONACIJE

Priznanje deleža davčno priznanih donacij v višini 10% obdavčljivih prihodkov (doslej 0,3% obdavčljivih prihodkov).

3. NEOBDAVČENA IZPLAČILA DRUŠTEV

Znesek neobdavčenih izplačil članom društev do maksimalne višine 1.000 EUR mesečno, po osebi, za namen plačil na primer strokovnih delavcev, igralcev, trenerjev, administrativnega in tehničnega osebja in podobno.

4. NAGRADE

Športnik z osvojeno medaljo na olimpijskih igrah in svetovnih, evropskih ter drugih mednarodnih prvenstvih, naj se nagrade izplačajo neobdavčeno do zneska 50.000 evrov, ne glede na to, katera pravna oseba je izplačevalec nagrade – zveza, društvo, sponzor.

5. DOHODNINSKI RAZRED

Uvedba novega dohodninskega razreda z letno osnovo nad 1 milijon evrov, z 10% obdavčitve.

6. ZAPOSLITEV VRHUNSKIH ŠPORTNIKOV (dobitniki medalj na največjih tekmovanjih ali določen najvišji razred kategorizacije)

Dodatna davčna olajšava v višini izplačane bruto plače, pri davku od dohodkov pravnih oseb za določeno prehodno obdobje (na primer 5 let). S tem želijo spodbuditi zaposlovanje zaslužnih športnikov po športni karieri.

7. PRISPEVKI ZA SOCIALNO VARNOST

Prispevki za socialno varnost strokovnih delavcev v športu in športnikov naj se obravnavajo enako kot v invalidskih organizacijah, kjer se samo obračunajo in ne plačajo, ali pa se plača manjši odstotek, na primer do 20 % obračunanih prispevkov.

8. PRIHODKI ŠPORTU OD IGER NA SREČO

Spremembe na zakonodajnem področju iger na srečo naj so izključno utemeljene s konkretnimi projekcijami, ki bodo športu trajno zagotovile dodatna finančna sredstva. Cilj je povečati realni znesek finančnih sredstev, ki so trenutno namenjena športu.

Sprejete predloge so v strokovnem svetu naslovili na vse ustrezne institicuje in jih pozvali, da čimprej pripravijospremembe predmetne zakonodaje, ki bodo sledile navedenim predlogom. Komisija za strategijo in financiranje športa in Strokovni svet Republike Slovenije za šport sta pri oblikovanju predlogov upoštevala strokovno utemeljenost le teh z namenom, da se športu zagotovijo trajna dodatna finančna sredstva, so poudarili v sporočilu za javnost.

Šport dobi premalo

Kot je za Vestnik dejal Norčič, si upa in želi, da bodo vse parlamentarne stranke prepoznale namen predlaganih rešitev in jih bodo v dobrobit športa tudi podprle. "Trenutno se sprejemajo spremembe davčne zakonodaje in poskušali bomo doseči, da se predlogi Strokovnega sveta Republike Slovenije za šport vključijo z amandmaji v omenjene spremembe ter da bodo čimprej obravnavani in sprejeti v državnem zboru," je napovedal. 

Sašo Norčič, strokovni svet za šport
Ines Baler
Sašo Norčič je predsednik strokovnega sveta za šport.

Po njegovi oceni so spremembe nujno potrebne, saj je šport podfinanciran v primerjavi z drugimi panogami. Država namreč s Fundacijo za šport letno športu nameni približno 35 milijonov evrov, za kulturo na drugi strani pa 230 milijonov evrov. "Ne pravim, da dobi kultura preveč, ampak da dobi šport premalo, zato so naši predlogi prvi korak v pravo smer," je še povedal Sebeborčan za naš medij.

strokovni-svet-za-šport sašo-norčič predlogi pomoč-športu