vestnik

Tio Cipot po Københavnu še tarča Rapida

Robert Balantič, EkipaSN, 20. 10. 2022
Aleš Cipot
Da je velik talent, da ima nekaj več, že dolgo ni skrivnost, a bržčas so le redki pričakovali, da bo Tio Cipot tako kmalu imel tako pomembno vlogo v najboljši enajsterici Mure.
Šport

Ob zmagi Mure nad Radomljami je bil v središču pozornosti Mirlind Daku, ki je dosegel deveti in deseti gol v dozdajšnjem delu prvenstva, s katerima se je utrdil na vrhu lestvice strelcev, prav tako je nase znova opozoril veliki črno-beli up. Tio Cipot je bil vnovič odličen! Ne le zaradi statistike, ki jo je dopolnil z zadetkom in podajo, tudi sicer je igral zelo dobro in pravzaprav je skoraj nemogoče spregledati, da obetavni 19-letni napadalno usmerjeni vezist, ki mu Damir Čontala neizmerno zaupa, raste iz tekme v tekmo. Zato pač ni presenečenje, da v Fazanerijo zahaja vse več oglednikov, ki ocenjujejo mladega slovenskega reprezentanta. V nedeljo je bil v tovrstni misiji na ravnici odposlanec avstrijskega velikana Rapida ...

Da je velik talent, da ima nekaj več, že dolgo ni skrivnost, a bržčas so le redki pričakovali, da bo Tio Cipot tako kmalu imel tako pomembno vlogo v najboljši enajsterici Mure. Pri 19 letih se ne boji prevzeti odgovornosti, tudi v spopadu z Radomljani je bil na visoki ravni. Bil je razigran in dovolj odgovoren, nadvse obetavno podobo je oplemenitil z golom in podajo; v deveti minuti je zatresel mrežo za vodstvo z 2:0, naposled je v ogenj poslal Mirlinda Dakuja, ki je zadel za končni izid in razblinil morebitne dvome o zmagovalcu. »Z vsem izkupičkom smo seveda zelo zadovoljni, ampak moramo ostati trdno na tleh, delati naprej in točke osvajati tudi na naslednjih tekmah,« je bil po peti zmagi Mure kratek nadarjen vezist.




Ne bi smelo vplivati, ampak ...


Krivulja njegovih iger se vzpenja. »Mislim, da je to za mladega igralca razumljivo, saj iz tekme v tekmo pridobivaš nove izkušnje, ki so seveda nadvse pomembne. Ampak tudi jaz moram ostati na tleh, trdo delati in močno upam, da bo ves trud poplačan,« pravi Tio Cipot. Ker dober glas seže v deveto vas in še dlje, je vzbudil pozornost marsikaterega evropskega kluba, ki ga je vzel pod drobnogled oziroma je debelo podčrtan v beležkah njihovih oglednikov. Namigovanjem o snubcih se je nemogoče izogniti, prav tako razpravam, da si Sobočani z njegovo prodajo lahko obetajo rekordno kupčijo. Mladenič iskreno priznava, da vsega tega ne more kar izključiti, spregledati. »Takole bom rekel ... To ne bi smelo vplivati name, ampak vendarle sem mlad in vseeno imaš to vsaj nekje v podzavesti. Nekje 'zadaj', vendar na vsaki tekmi dam vse od sebe, po najboljših močeh si prizadevam pomagati ekipi.«

mura, domzale
Aleš Cipot
19-letni napadalno usmerjeni vezist, ki mu Damir Čontala neizmerno zaupa, raste iz tekme v tekmo.


Izreden potencial


Obilo zaslug za meteorski vzpon mlajšega izmed bratov Cipot – tudi starejši po preobrazbi v branilca kaže vse boljše igre – ima nedvomno Damir Čontala. Zelo mu zaupa in mu je v želji, da bi se njegov razvoj nadaljeval po želenem scenariju, pripravljen spregledati tudi kakšno napako, trener pa obenem priznava, da ima v zadnjem obdobju še dodatno delo. »Tia je treba po vsaki dobri preizkušnji 'prizemljiti'. To je stvar, v kateri se mora izboljšati. Njegov potencial je gotovo izreden. Dokler bo tukaj, lahko klubu da še veliko. Vsekakor je 'izvozni produkt', na katerega Mura lahko računa. Je igralec, na katerega lahko pozneje računa tudi Slovenija kot na člana izbrane vrste, ampak ostati mora skromen. Prehitro se zadovolji z eno kakovostno predstavo ali s tem, da ga nekdo spremlja. Ima še veliko rezerv in iz dneva v dan se mora truditi, da bi jih izkoristil in bil še boljši. Če želi postati uspešen, mora napredovati tudi v psiholoških zadevah. Nihanja ne prinašajo uspeha, potrebna je stanovitnost,« poudarja 38-letni strokovnjak na črno-beli klopi.


Barišiću težko kaj uide


Na straneh našega časopisa smo pisali o tem, da so Tia Cipota med drugim opazili v Københavnu in da ga je vodja oglednikov 14-kratnih danskih prvakov v Fazaneriji spremljal v obračunu s Celjani. S kakšnimi vtisi se je vrnil domov, lahko le ugibamo, zato pa smo iz zelo zanesljivega vira izvedeli, da »teren« za morebitni prihod prekmurskega upa pripravlja tudi avstrijski velikan. V nedeljskem večeru je bil Tio Cipot pod drobnogledom predstavnika dunajskega Rapida, ki že ima slovenski pridih po zaslugi Dejana Petroviča. Nekdanjega vezista Aluminija sicer že nekaj mesecev ni na igrišču. Maja je imel veliko nesrečo, hudo se je poškodoval in je moral zaradi strgane križne vezi na operacijo, ampak obetavno je spoznanje, da okrevanje menda poteka celo hitreje, kot so predvidevali zdravniki, ekipi naj bi se v polnem obsegu vadbe spet pridružil januarja.

mura, radomlje
Aleš Cipot
Obilo zaslug za meteorski vzpon mlajšega izmed bratov Cipot – tudi starejši po preobrazbi v branilca kaže vse boljše igre – ima nedvomno Damir Čontala.


Da je Rapid, ki je v play-offu za konferenčno ligo doživel šok proti Vaduzu – pred tem je zasedba iz Lihtenštajna izločila tudi Koprčane –, ki je dodobra pretresel klub, v Fazanerijo poslal svojega odposlanca, nikakor ni presenečenje. Športni direktor zeleno-belih je namreč nekdanji trener Olimpije Zoran Barišić in dejstvo je, da slovensko prizorišče odlično pozna oziroma zelo hitro dobi (ali si priskrbi) mnoge koristne informacije. Težko mu kaj uide. Tudi igre Tomija Horvata v dresu Sturma so pravšnje priporočilo in gotovo bodo Dunajčani otroka Mure spremljali še v prihodnje. Ali bodo naposled v Mursko Soboto poslali ponudbo in ali bo prišlo do konkretnih pogovorov za morebitni prestop, je težko predvidevati, toda trenutno stanje je takšno, da bi se to skoraj moralo zgoditi, kar pa seveda ne pomeni, da bo sklenjen tudi dogovor. Ker Rapid in København nista edina, na vrata Fazanerija bo potrkal še marsikdo ...

tio-cipot ogledniki prestop