vestnik

(TOMBOLA) Glavni dobitek gostilničarju iz Puconec. Muraši s srečkami do novega stadiona

Simon Horvat, 11. 8. 2022
NK Mura skozi čas
Tombola je potekala v parku pri gradu.
Šport

Klub je izkupiček od tombole namenil za gradnjo novega stadiona v Fazaneriji, kjer igrišče stoji še danes.

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

V obdobju med obema vojnama in kasneje po drugi svetovni vojni so bile v naših krajih zelo priljubljene tombole. S prirejanjem te igre so društva zbirala denar za svoje delovanje, in ker so bili dobitki visoki, se jih je udeleževalo ogromno ljudi. Pri tem ni bila izjema niti Mura, ki je svojo prvo tombolo priredila 7. julija 1935, čisti dobiček pa namenila za gradnjo novega stadiona na območju Fazanerije, kjer igrišče stoji še danes. Klub je namreč do leta 1936 tekme igral na sejmišču v Murski Soboti, prostor pa je bil neprimeren. Tombole se je udeležilo od sedem do osem tisoč ljudi, potekala je v parku pred gradom. Glavni dobitek je bil radio.

MalaKaniza
NK Mura skozi čas
Trgovina Anne Hirschl je bila v Mali kaniži oziroma današnji Partizanski ulici.

Skoraj vse srečke pošle v predprodaji

Klub se je na tombolo pripravljal več kot mesec dni, saj je želel zbrati čim več sredstev za svoje novo domovanje – nov stadion. Pri tem je naletel na ogromno podporo tako lokalnih kot državnih podjetnikov, ki so vsak po svojih močeh prispevali dobitke. Glavno nagrado je prispevala trgovina z dvokolesi in radioaparati Ernest Štivan. To je bil radio Hornyphon, vreden kar 3200 dinarjev. Omenjena trgovina je priskrbela tudi moško kolo Viktorija. Podjetje dvokoles Alojzija Rituperja je od svojih dobaviteljev priskrbelo dve moški kolesi, eno dirkalno kolo, eno otroško kolo in otroški voziček Brenabor. Med nagradami so bili tudi stekleni in keramični izdelki Steklarne Hrastnik in keramične tovarne Petrovče pri Celju, pa tudi oblačila in obutev: moške in ženske obleke, klobuki, čevlji ... Skupaj več kot 1500 izdelkov.

Tombolske kartice so v predprodaji prodajali igralci in člani kluba, moč jih je bilo dobiti v skoraj vseh trgovinah v Murski Soboti. S simbolično ceno dva dinarja za eno kartico je klub omogočil sodelovanje pri žrebanju praktično vsem slojem družbe, od višjih do najnižjih, ki si v življenju težko kaj privoščijo. Predprodaja srečk se je končala dva dni pred začetkom, 5. julija 1935, ko so že skoraj vse pošle.

Zanimivo je, da je klub vse dobitke tudi razstavil, in sicer 29. in 30. junija. Razstavljeni so bili v izložbah soboških trgovin Ascher, Hirschl, v stari kavarni Alojzija Faflika in tako dalje. Izdelki so zahtevali ogromno prostora, zato so pri razstavi sodelovale skoraj vse soboške trgovine in lokali. Zanimanje za tombolo je doseglo vrhunec v nedeljo, 7. julija, v parku pred soboškim gradom. Do žrebanja, ki se je začelo ob dveh popoldne, so pošle prav vse kartice in okrog 8000 obiskovalcev je z nestrpnostjo pričakovalo, koga bo obdarila sreča.

Glavna
NK Mura skozi čas
Pogled na nekdanjo Aleksandrovo oz. današnjo Slovensko ulico. V soboških trgovinah in lokalih so bili razstavljeni izdelki za tombolo.

Kdo so bili srečneži?

Glavni dobitek, radioaparat, je romal v roke Ludvika Kuharja, gostilničarja iz Puconec. Kolo znamke Viktorija je dobil pekovski vajenec Anton Gomboc s Cankove, revež brez staršev, ki mu je kolo koristilo pri razvažanju peciva. Dirkalno kolo je prejela Margit Hahn iz Murske Sobote. Na kolesu Admiral se je iz Murske Sobote odpeljal Štefan Kuhar, krojač s Tišine. Emajlirano umivalno garnituro je prejel mesarski pomočnik Ludvik Gumilar, keramično pa Elvira Cvetko iz Murske Sobote. Moško obleko je prejel Nikolaj Pok, poljedelec iz Črenšovec. Klaftro drv je dobil Herman Kozar iz Murske Sobote, svileno obleko Apolonija Jaušovec iz Murskih Črnec, voziček Brenabor pa Karl Šoštarec, mesar iz Murske Sobote.

Fotoaparat je romal v roke postajenačelnika Franja Ureka iz Murske Sobote. Nagrade so prejeli še: dve pliš preprogi delavka Julija Kerčmar iz Renkovec, vrečo moke cementar Štefan Maučec iz Beltinec, servis za kompot Ana Franko iz Murske Sobote, servis za pecivo Kumin iz Sodišinec, servis za vino in pecivo Ivan Meolic iz Bakovec, servis za kavo Terezija Dončec iz Murske Sobote, par ženskih čevljev Franc Flisar iz Polane, servis za pivo učenka Julijana Fujs iz Murske Sobote in otroški tricikel voznik Emil Šimon iz Murske Sobote. Nagrade, ki jih je bilo več kot 1500, je prejelo še ogromno drugih obiskovalcev.

Tombola Mure je bila največja tombola, ki je bila do takrat organizirana in obiskana v naših krajih. Za njo se je treba zahvaliti trgovcem, ki so posredno in neposredno pripomogli klubu s svojimi prispevki. S to prireditvijo je klub lahko uresničil svoje dolgoletne želje – igranje na lastnem igrišču. V času organizacije tombole so bila na igrišču že izvedena težja gradbena dela. Še leta 1935 so začeli graditi tribuno, jeseni pa posejali travo. Klub je na novem igrišču prvič zaigral v začetku leta 1936.

tombola nk-mura-skozi-čas