vestnik

Tomi Horvat junak: Olimpija - Mura 2 : 2

Tomo Köleš, 23. 11. 2018
Aleš Cipot
Šport

Mura je v 17. krogu državnega prvenstva še do 89. minute derbija z Olimpijo zaostala 0 : 2, nato je z dvema goloma Tomija Horvata izvlekla veliko točko. V Stožicah na tribunah naposled rajali Pomurci. 

Znana je že postava Mure: Obradovič, Peričić, Boškovič, Maruško, Šturm, Kozar kap., Lorbek, Šušnjara, Kouter, Karničnik, Sirk.


Rezerve: Šafarić, Kurbus, Pucko, Rebernik, Horvat, Ćerimagić, Maroša. Pri Muri v kadru ni Žige Kousa, menda zaradi bolezni.
Še prva postava Olimpije: Ivačič, Bagnack, Ilić kap., Maksimenko, Štiglec, Putinčanin, Tomić, Suljić, Kronaveter, Savić, Vombergar.
Rezerve: Vidmar, Zarifović, Boakye, Kapun, Črnic, Lupeta, Lendrić.
Sodnik je Dragoslav Perić iz Kranja.


Stožice so že dobro napolnjene, tudi z ogromnim številom navijačev Mure. Na enem od njihovih transparentov piše: Čarno bejla invazija! Pomočnik Anteja Šimundža Damjan Gajser je napovedal, da Mura ne bo odstopila od svoje filozofije, ki se je ves čas drži, na Olimpijo pa se je pripravila kot na vsakega drugega tekmeca. Odlično vzdušje na stadionu. Analitik Nenad Protega pravi, da je petek večer najboljši termin za nogometne derbije.
Kapetan Olimpije Branko Ilić je dobil priznanje za stoti nastop v dresu Olimpije.

ac6dc6be8ba1368cbbca9c90ba752dec
Aleš Cipot
Rok Sirk se je trudil, a ni zadel. Je pa zato dvakrat zadel Tomi Horvat.


1: Začetek tekme se je malce zavlekel zaradi bakljade Green Dragonsov, ki je zameglila zelenico.
Sedaj pa res začetek tekme.
2: Pirotehnika tudi na strani navijačev Mure.
4: Enakovreden začetek, a brez resnih priložnosti.
8: Kronaveter po lepi kombinaciji Olimpije strelja nevarno prek vrat.
16: Prvi strel Mure, a Peričić precej nenatančen.
23: Tokrat Kronaveter strelja po tleh, a točno po sredini v naročje Obradoviča.
27: Velika priložnost po podaji Kouterja, a Srik pošilja žogo iz idealne pozicije kar krepko preko vrat.
32: Doslej so največ na tekmi pretekli Kozar, Karničnik in Lorbek: vsi že več kot 4 km.
37: Posest žoge: Olimpija 59 %, Mura 41 &, pretečeni kilometri: Olimpija 44 km, Mura 46 km.
39: GOL 1 : 0 Andres Vombergar. Najprej je s strelom poskusil Kronaveter, Obradovič je žogo le odbil, Vombergar pa jo je z nogo poslal v mrežo. Mura je bila v zadnjih minutah malce preveč pasivna na sredini igrišča.
44: rumeni karton Bagnack.
45: Peričić poskuša z glavo po prostem strelu, a je spet precej nenatančen.
45: Konec prvega polčasa. Olimpija vodi z 1 : 0 z golom Andresa Vombergarja, drugače pa dokaj malo resnih priložnosti v precej enakovredni igri, vsaj v prve pol ure. Sirk je v napadu Mure morda preveč osamljen, čeprav črno-beli igrajo pogumno, a jim manjka malce več povezanih kombinacij.
Izjavi po prvem polčasu - Nik Lorbek: "Težka tekma, veliko je dvobojev in borbe. Nismo še tam, kjer bi si želeli. Dobili smo gol po manjši napaki. Sedaj se moramo zbrati in v drugem delu še bolj pritisniti in dobivati druge žoge."
Branko Ilić: "Pričakovalo smo agresivno Muro. Hvala bogu imamo v naših vrstah Andresa Vombergarja, ki je v odlični formi, in je izkoristil njihovo manjšo napako. V takšnem stilu moramo nadaljevati v drugem polčasu."
Primerjava Vombergarja in Sirka: oba sta imela po 6 sprintov, ostali kazalci pa so vsi v korist Ljubljančana.
Po minimalnem zaostanku statistika za Muro ne obeta nič dobrega: ko je zaostajala v prvi ligi, doslej še ni dosegla zmage, le v Domžalah ji je po zaostanku z 2 : 0 uspelo iztržiti remi.
Posest žoge po prvem polčasu: Olimpija 60 %, Mura 40 %.

0945aa00ecf3a9f8ef4821e616577373
Aleš Cipot


46: Začetek drugega polčasa.
48: Velika priložnost za Karničnika, a njegov strel je blokiral Ilić. Žan bi lahko podal do prostega Sirka na desni strani, a se je odločil za samostojni poskus.
49: Po kotu s teškega položaja strelja Maruško, a visoko prek vrat. Boljši začetek Mure v drugem delu.
51: rumeni karton Kozar.
57: Veliko razburjenje po akciji Šušnjare in Sirka. Napadalec Mure je zahteval enajstmetrovko po posredovanju Ivačiča na tleh, po pogovoru s sodnikom za golom Matejem Jugom iz Tolmina pa je Perič pokazal rumeni karton Sirku zaradi domnevnega simuliranja, kar je precej razjezilo tabor Mure.
61: prekinitev tekme zaradi vnovične bakljade Green Dragonsov. Ti so eno bakljo vrgli tudi v kazenski prostor Obradoviča, in še dobro, da ga ni zadela v glavo.
64: nadaljevanje tekme.
68: GOL 2 : 0 Stefan Savić. Sam si je priboril pozicijo za strel in z zavito žogo lepo zadel mrežo Obradoviča. Murini igralci so premalo agresivno šli v blok. Mura je imela tri priložnosti, Olimpija pa zadeva.
70: strel Šturma, a mimo vrat.
73: menjava pri Muri: iz igre Karničnik, v igro prvič v dresu črno-belih Armin Ćerimagić.
79: nova menjava pri Muri: v igro Horvat, iz igre Kozar.
81: rumeni karton Lorbek, ki ne bo igral na naslednji Murini tekmi proti Celju.
82: uradni podatek o številu gledalcev: 8800.
84: Strel Ćerimagića po samostojnem prodoru, a mimo vrat. Menjavi na obeh straneh: Maroša namesto Šušnjare, pri Olimpiji v igro Črnic.
87: Menjava pri Olimpiji: iz igre odhaja strelec Vombergar, v igro Lendrić.
88: Strel Koutra z daljave, nenatančno.
89: GOOOOOOOL 2 : 1 Tomi Horvat. Po podaji Koutra se je Horvat otresel Bagnacka, nato mojstrsko preigral še Ilića in z diagonalnim strelom po tleh premagal Ivačiča ter dosegel svoj prvenec v prvi ligi.
90: sodniški dodatek: 5 minut. Šimundža zahteva več zaradi bakljade, ki je za najmanj dve minuti v drugem delu prekinila tekmo.
93: GOOOOOOOOOOOOL 2 : 2 spet Tomi Horvat. Šturm je podal od blizu s strani z glavo, Ivačič na kratko odbija do Peričića, ta z glavo nazaj do Horvata, slednji pa z močnim strelom skozi noge Ivačiča pošilja žogo v mrežo Olimpije. Norišnica med navijači Mure.
A tekme še ni konec.
96: Konec! 2 : 2. Neverjetno, Mura je na krilih rezervista Tomija Horvata izvlekla veliko točko in remi proti favorizirani Olimpiji. Evforiji sedaj ne bo konca.

5158ddf1944bb6a0416d98f7b4c0322f
Aleš Cipot


Izjavi po tekmi - Aljaž Ivačič: "Sami smo si krivi za ta gola. Po 2 : 0 smo se povlekli nazaj, kar je razumljivo, a nismo zdržali njihovih pritiskov. Naloge nismo dobro opravili."
Tomi Horvat: "Super občutek. Trdo smo garali in to se nam je obrestovalo. Vsak nogometaš sanja, da bi dal gol pred tolikšnim številom navijačev. V nogometu se ti vse povrne, če trdo delaš. Glavno je, da bomo nadaljevali s takšnim delom."

Zoran Barišić, trener Olimpije: "Ko gledam celo tekmo, lahko povem, da smo izgubili dve točki, ker je bila Olimpija zame boljša. Ampak to je nogomet, vsi vemo, kaj se lahko zgodi. Ko neka ekipa zniža na 2 : 1, le po nekaj minutah večkrat pade še drugi gol. Žal mi je predvsem mojih fantov."
Ante Šimundža, trener Mure: "Ta naša izjemna publika nam je dala energijo, da smo dosegli ta dva gola in postavili izid, ki je zame pravičen. Z menjavami smo pridobili dinamiko in fantje so izkoristili svoje priložnosti. Mi se šele navajamo na takšne derbije in rastemo iz kroga v krog. Tomi Horvat je igralec, ki je moral premostiti razliko med igranjem v mladinski ekipi in članski konkurenci, in sedaj skupaj z Muro raste in se razvija. Od njegovega dela, želje in garanja pa bo odvisno, kako daleč bo prišel. Naš cilj še vedno ostaja obstanek v prvi ligi."

Skupna posest žoge: Olimpija 57 %, Mura 43 %.
Streli v okvir vrat: Olimpija 4, Mura 3.
Število kotov: Olimpija 0, Mura 4.
Rumeni kartoni: Olimpija 1, Mura 4.
Igralca, ki sta največ pretekla na tekmi: Kouter in Lorbek, oba prek 12 km.

nogomet olimpija mura