vestnik

VAR bo v prvo ligo uveden postopoma

Vestnik.si, 29. 6. 2021
Aleš Cipot
V novi sezoni bodo v 1. SNL uporabljali VAR tehnologijo. Fotografija je simbolična.
Šport

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 13. seji odločil, da se bo na tekmah 1. slovenske nogometne lige v sezoni 2021/22 uporabljala VAR (Video assistant referee) tehnologija

Glede na zahteven organizacijski in tehnični izziv ter na podlagi primerov ostalih evropskih držav se je Nogometna zveza Slovenije odločila za postopno uvajanje VAR tehnologije. V jesenskem delu sezone 2021/22 bodo v VAR sistemu potekale posamezne tekme kroga 1. slovenske nogometne lige, medtem ko bo pomembna prioriteta končnica prvenstva, kjer želi Nogometna zveza Slovenije v VAR sistemu izpeljati vse tekme, ki bodo vplivale na najpomembnejše končne odločitve.
Izbor tekem v VAR sistemu bo pripravilo vodstvo tekmovanja v sodelovanju z VAR projektno ekipo in komisijo za sodniške zadeve. Zaradi zagotovitve regularnosti tekmovanja, se bo skušalo tekme v VAR sistemu čim bolj enakomerno razporediti med posameznimi prizorišči, ki izpolnjujejo infrastrukturne kriterije. Cilj krovne slovenske nogometne organizacije je, da bodo v VAR sistemu čimprej potekale vse tekme najmočnejšega slovenskega klubskega tekmovanja.
Pravila nogometne igre 2021/22
Zaradi posledic pandemije covida-19 je IFAB sprejel predlog FIFA in uvedel začasno spremembo, ki se nanaša na dovoljeno število zamenjavi v tekmovanjih, sprva v letu 2021, kasneje pa je IFAB spremembo podaljšal tudi na tekmovanja, ki se končajo v letu 2022. Tekmovalni organi v ligah lahko odločijo, če bodo dopolnitev pravil uporabili.
IO NZS je sprejel odločitev, da se v 1. SNL, 2. SNL in Pokalu Slovenije podaljša možnost petih zamenjav v posamezni ekipi, ki jih mora ekipa opraviti v maksimalno treh prekinitvah igre.
Obenem je IO NZS v skrbi za zdravje nogometašev odločil, da je lahko namesto sedmih nogometašev tudi v sezoni 2021/22 v zapisnik tekme vnesenih devet rezervnih nogometašev. S tem se podaljša veljavnost sklepa, ki ga je IO NZS sprejel že 11. avgusta 2020.
Začetek slovenske ženske lige 15. avgusta
IO NZS je sprejel tudi koledar v ženskih in futsal tekmovanjih za prihajajočo sezono. Dekleta bodo 1. krog državnega prvenstva v članski konkurenci odigrala 15. avgusta, medtem ko se bo nova sezona v futsalu pričela 3. septembra 2021.
Rok Horvat
Fotografija je simbolična.
var nogomet 1.-snl