vestnik

Črno-beli na Irsko: Mura – Sfintul Gheorghe 2 : 1

Vestnik.si, 14. 7. 2022
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe
Šport

Prva odločitev za Muro v novi sezoni je že padla. V povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij evropske konferenčne lige je imela na novi zelenici domače Fazanerije prednost enega zadetka, potem ko je v Moldaviji premagala Sfintul Gheorghe z 2 : 1. Zmagovalec obračuna se bo v 2. krogu udaril najprej v Dublinu s klubom St. Patrick's Athletic. Današnji dvoboj v Murski Soboti ste lahko spremljali z nami.

Pri Muri pravijo, da bodo od začetka igrali, kot da je izid še vedno 0 : 0, pri Moldavcih, ki jim je gol Ibrahima v 89. minuti v Kišinjevu vlil izjemno veliko dozo novega upanja, pa so v zadnjih dneh vse bolj poudarjali, da je to za njih zgodovinska priložnost, da se uvrstijo v 2. krog. Zato bo pri domačih potrebna tudi previdnost, saj se tokratni gostje še nikakor niso predali. V prvi enajsterici imajo še več nevarnih nogometašev, med njimi je tudi Djibril Ibrahim. A tudi Mura je dobila dodatno orožje: motiviranega Mirlinda Dakuja, ki na prvi tekmi ni smel igrati zaradi političnih razlogov, poleg tega pa jo bo bodrila tudi večtisočglava množica. Tule sta začetni postavi: 

mura, sfintul-gheorghe, fazanerija
Aleš Cipot
Mura - Sfintul Gheorghe.

Mura: Obradović, Beganović, Balažic, Morris, Pucko, Kous kap., T. Cipot, Maruško, Bobičanec, Petković, Daku. Trener: Damir Čontala.

Sfintul Gheorghe: Calancea kap., Osipov, Smirnov, Stefan, Bors, Ngah, Lisu, Pairelli, Lungu, Calaidjoglu, Ibrahim. Trener: Stanislav Luca. Ker nima ustrezne licence, je uradno kot trener naveden Nicolai Mandricenco.

Srečanje vodi Joey Kooij iz Nizozemske.

1: Začetek tekme.

4: Mura je dobro začela in že je bilo enkrat vroče po prostem strelu Bobičanca pred golom gostov, ki pa so se rešili s kotom. 

5: Sedaj priložnost za Dakuja z desne strani, vendar je zgrešil cilj. 

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

8: Po bombi Bobičanca in odbitku je sledila še bomba Maruška, ki pa je švignila za malo mimo vrat.

10: Rumeni karton Stefan zaradi grdega prekrška nad Dakujem.

15: Lepa akcija Kous - Cipot - Beganović in podaja do Dakuja, ki pa je streljal prek vrat. 

16: Prvi strel gostov, a je Calaidjoglu prav tako meril čez vrata. 

19: Spet lepa akcija Mure: Daku do Bobičanca, ta pa je nastavil Cipotu, ki je močno streljal z daljave, a tudi on preko vrat. 

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

21: Še enkrat do strela z razdalje Cipot, a tokrat visoko prek vrat. Imel je boljše rešitve pri svojih soigralcih. 

23: Rumeni karton Lungu zaradi ostrega prekrška nad Beganovićem.

25: V kazenski prostor Mure je prodrl Pairelli, a je Balažic izbil žogo v kot.

26: Po kotu je Obradović v skoku ujel žogo in jo ob padcu na tla spustil, vendar je sodnik označil prekršek Ibrahima nad soboškim vratarjem. 

29: Prečnik Maruška, potem ko je podal z desne strani Beganović, žogo pa zgrešil Petković. Okroglo usnje je na koncu v prečnik izbil Calancea. 

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

32: Znova je bil nevaren Pairelli, a so domači odbili žogo v kot. 

37: Bobičanec iz prostega strela z velike razdalje pošilja okroglo usnje prek vrat.

45: Tri minute dodatka.

45+1: Po podaji Borsa izjemno nevaren strel Ibrahima z glavo, a je bil Obradović na pravem mestu. 

45+2: Po podaji Petkovića je s svojo slabšo nogo, z levico, bolj mlačno streljal po tleh Beganović, Calancea pa je žogo samo odbil na stran, a je bil Daku malce predaleč stran, da bi jo pospravil v mrežo. 

45+3: Konec prvega polčasa. 0 : 0.

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

Tekma je v prve pol ure potekala tako, kot smo pričakovali. Mura je imela več posesti in strelov na vrata, vendar pa niti enkrat ni zadela cilja. Nato je prevečkrat prepustila žogo gostom, ki igrajo bolje in nevarneje kot na prvi tekmi, precej težav povzročata gostiteljem predvsem Pairelli in Ibrahim, ki je imel najlepšo priložnost za Sfintul Gheorghe. Na drugi strani je Moldavce po strelu Maruška rešil prečnik. V zadnjih petnajstih minutah prvega dela so gostje povsem umirili domače, katerim bi prvi zadetek vrnil malce načeto samozavest. Če pa slučajno prvi zadenejo Moldavci, bo še zelo razburljivo. Vsekakor ima Mura težje delo, kot je marsikdo pričakoval.  

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

46: Začetek drugega polčasa. 

46: GOOOOOL 1 : 0 Nikola Petković! Tule je vendarle prvi zadetek. Daku je z odlično dolgo podajo našel Kousa, ki je pobegnil po desni strani in streljal po tleh. Calancea je žogo samo odbil do Petkovića, ki jo je z glavo pospravil v mrežo. 

48: Še ena velika priložnost za Kousa, ki ga je žoga bolj zadela po podaji Dakuja in odbitku, iz bližine pa je okroglo usnje švignilo mimo vrat. 

55: Lepa hitra akcija Mure: Beganović do Kousa, ta pa z desne strani do Bobičanca, ki je natančno streljal po tleh in na koncu zadel Stefana, od katerega se je žoga odbila v kot.

58: Škoda za priložnost, ki so jo domači zapravili po strelu Bobičanca in znova prestreženi žogi Kousa. 

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

60: Dvojna menjava pri gostih: Suvorov in Svinarenko namesto Lunguja in Osipova. 

62: Trojna menjava pri Muri: Shabanhaxhaj, Šroler in Lorbek namesto Petkovića, Kousa in Cipota. 

63: Rumeni karton Beganović zaradi izjemno grobega prekrška nad Ngahom. Beganović je kljub svojemu ugovarjanja lahko zadovoljen, da ni prejel rdečega kartona. 

71: Kakšna priložnost za Maruška po lepi podaji Shabanhaxhaja, a je Matic hotel z žogo priti skoraj v gol, kar seveda ni šlo. 

73: Po lob podaji Bobičanca je v kazenskem prostoru ob Ngahu padel Shabanhaxhaj, a sodnik ni uslišal prošnje domačih po enajstmetrovki.

74: Menjave: Damascan namesto Pairellija, Ojog namesto Borsa, Ouro namesto Maruška.

75: Daku strelja v naročje Calancei.

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

77: GOL 1 : 1 Serghei Svinarenco! Kakšna neumnost igralcev Mure! Bobičanec je v obrambi po nepotrebnem nabil žogo skozi sredino, z glavo jo je prav tako nepotrebno zaustavil Ouro, Balažic pa jo je z glavo odbil na stran samo do Svinarenca, ki je zadel s strelom z leve strani. Povsem po nepotrebnem so črno-beli vrnili v igro že skoraj obupane goste.

81: GOOOOOOL 2 : 1 Mirlind Daku! Hiter odgovor Mure. Bobičanec se je zdaj odkupil z izjemno dolgo visoko in natančno podajo do Dakuja, ki je preigral Smirnova, in z močnim strelom poslal žogo v vratnico, od koder se je odbila v mrežo. Znova več kot zasluženo vodstvo Mure. 

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

82: Rumeni karton Svinarenko.

84: Menjava pri Muri: Majić namesto Dakuja, ki je upravičil visoka pričakovanja.

85: Poskus Ibrahima brani Obradović. 

86: Zvit poskus Bobičanca z desne strani, saj je namesto podaje hotel spraviti žogo prek Calanceje, a jo je ta odbil v kot. 

90: Pet minut dodatka. 

92: Odlično je z desnico streljal Bobičanec, vsi so že videli žogo v mreži, s parado pa je priletel Calancea in jo v zadnjem hipu odbil v kot. 

95: Konec tekme. 2 : 1. Mura gre v 2. krog kvalifikacij konferenčne lige. 

Več kot zaslužena zmaga črno-belih, ki so imeli skupno kar 17 strelov na vrata, od tega 10 v okvir. Prevladovali so v vseh statističnih pogledih, a so si spet zaradi neumnosti v obrambi, ki se jim že ves čas ponavljajo v Evropi, za kratek čas nakopali težave, ki pa so jih nato hitro rešili. A pred prvo tekmo na Irskem je to, da ne morejo ohraniti mreže nedotaknjene, res lahko vzrok za precej skrbi. Sfintul Gheorghe je bil boljši in nevarnejši kot na prvem dvoboju, vendar pa je lahko tudi zadovoljen, da Mura ni že prej spravila več žog v njegovo mrežo, saj se je videlo, da je kakovostnejša od Moldavcev. 

Sobočane najprej čaka gostovanje v praznih Stožicah pri Olimpiji v 1. krogu PLT, naslednji četrtek pa bo igrala v predmestju Dublina z ekipo St. Patrick's Athletic, ki je že razprodala svoj stadion Richmond Park. Povratna tekma z Irci bo 28. julija v Fazaneriji.  

mura, sfintul-gheorghe
Aleš Cipot
Mura : Sfintul Gheorghe

konferenčna-liga mura sfintul-gheorghe