vestnik

(VIDEO) V slovenski ligi smo po pregledu z VAR tehnologijo prvič videli spremembo sodniške odločitve. Preverite, pri kateri situaciji

Vestnik, 20. 7. 2021
Grega Wernig
Uporaba VAR tehnologije v Prvi ligi Telemach.
Šport

Minuli vikend se je s tekmami 1. kroga začela nova sezone Prve lige Telemach. Ena od novosti je uporaba VAR tehnologije. Ta je debitirala na tekmi med Muro in Sežano v Murski Soboti, na voljo pa je bila tudi na srečanjem med Celjem in Mariborom. Takrat smo prvič v zgodovini slovenskega nogometa tudi videli spremenjeno odločitev sodnika po pregledu posnetkov s pomočjo VAR tehnologije.

V Celju sta bila sodnika v VAR sobi Matej Jug in Nejc Kajtazović. Velja sicer, da mora sodnik prvotno odločitev vedno sprejeti na igrišču (glavni sodnik na omenjeni tekmi je bil Asmir Sagrković), pregled z VAR tehnologijo pa sledi šele pozneje. "Ker je prišlo v 52. minuti tekme na igrišču do jasne in očitne napake sodnika, ki je dosodil enajstmetrovko za Celje in zaradi preprečitve čiste situacije za dosego zadetka izključil igralca Maribora Martina Milca, je VAR sodnik po opravljenem pregledu predlagal sodniku ogled posnetka. Sodnik je po pregledu dogodka svojo odločitev ustrezno spremenil in preklical tako svojo prvotno tehnično odločitev, kakor tudi disciplinsko," so pojasnili na Nogometni zvezi Slovenije. 

V spodnjem videu si lahko ogledate posnetek iz VAR sobe in komunikacijo med sodniki. 

Spomnimo, da se je štajerski derbi končal z zmago Maribora. Po zadetkih Zaletela in Šporna so Celjani sicer vodili z 2 : 0, v 47. minuti so vijoličasti preko Žuglja izenačili, zmago pa jim je v 72. minuti priigral Martinović. 

Kakšna so načela pri uporabi VAR?

- minimalno vmešavanje - maksimalna korist

- VAR se uporablja samo za jasne in očitne napake ter spregledane dogodke

- končno odločitev vedno sprejme le glavni sodnik 

- VAR ni brezhiben, prinaša pa velik prispevek k regularnosti in legitimnosti tekmovanj (100-odstotna pravilnost vseh odločitev ni mogoča) 

var-tehnologija prva-liga-telemach posredovanje celje-maribor