vestnik

Žan Kranjec s sanjsko finalno vožnjo do srebra, že šesto odličje za Slovenijo v Pekingu

STA, Vestnik, 13. 2. 2022
Reuters
Šport

Žan Kranjec je osvojil srebrno kolajno na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem.

Devetindvajsetletni slovenski alpski smučar je vrhunsko odpeljal finalno vožnjo, do svojega prvega odličja na največjih tekmovanjih pa se je zavihtel z osmega mesta po prvi vožnji. Kranjec je Sloveniji priboril šesto odličje v Pekingu.

Kranjec je postal naslednik Jureta Franka, ki je srebro v veleslalomu, sploh prvo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih igrah, osvojil daljnega leta 1984 na igrah v Sarajevu.



Danes je bil od Kranjca boljši zgolj prvi favorit Švicar Marco Odermatt, ki je osvojil zlato, Kranjca pa prehitel za 19 stotink sekunde. Francoz Mathieu Faivre je osvojil bron, njegov zaostanek je znašal 1,34 sekunde.

Tudi na igrah v Sarajevu je bil od Franka boljši Švicar, takrat je slavil Max Julen, ki je Slovenca, takrat še pod jugoslovansko zastavo, prehitel za 23 stotink sekunde.

Kranjec je Sloveniji priboril jubilejno deseto olimpijsko kolajno v alpskem smučanju, osmo pod slovensko zastavo. Gre za tretjo moško olimpijsko kolajno v alpskem smučanju za Slovenijo. Pred 28 leti je v Lillehammerju olimpijski bron v slalomu osvojil Jure Košir.



Pot do srebra ni bila lahka. Razmere so bile težke. Snežilo je. Druga vožnja se je začela s 75-minutno zamudo, saj so, tudi s teptalnikom, morali na novo zgladiti progo in podlago sčistiti, da so prišli do osnove iz umetnega snega.

Po prvi vožnji je bil z zaostankom 78 stotink sekunde za novim olimpijskim prvakom osmi. V finalu pa je uprizoril sanjsko vožnjo, s kar 1,41 sekunde je prevzel vodstvo, kar je bila daleč najboljša finalna vožnja. Vsi ostali, ki so bili še na startu, razen Odermatta, niso bili kos Kranjcu.

"Ob prihodu v cilj sem moral dvakrat pogledati, če sem res videl pravo številko prednosti," je bil novi olimpijski veleslalomski podprvak v prvi izjavi za TV Slovenija osupel nad prednostjo, s katero se je obarval čas v zeleno v cilju.

"Čeprav sem vedel, da sem zelo dobro opravil, o medalji še nisem upal razmišljati. Vsi okoli mene so govorili, da bo po vsej verjetnosti medalja. Malo sem računal na njo, a sem se hkrati tudi bal, da se ne bo razpletlo podobno kot v Pyeongchangu," je še dodal. Na OI pred štirimi leti je pristal tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu.

Kranjec je edini predstavnik slovenske moške ekipe za tehnični disciplini na igrah na Kitajskem. Nastopil bo tudi v slalomu in na paralelni tekmi mešanih ekip.



* Alpsko smučanje, veleslalom, moški:
ZLATO: Marco Odermatt (Švi)
SREBRO: Žan Kranjec (Slo)
BRON: Mathieu Faivre (Fra)

zoi 2022 alpsko smučanje slovenci