vestnik

(S TRIBUNE) Zgodovinski dosežki

Rok Šavel, 2. 12. 2021
Aleš Cipot
Mura je v zadnjem tednu postala najbolj znani slovenski klub na svetu.
Šport

Mura je v zadnjem tednu postala najbolj znani slovenski klub na svetu. To ji je uspelo s senzacionalno zmago nad angleškim Tottenhamom. Gre za največji klub, ki so mu kadar koli vzela skalp slovenska moštva, in vsaj za trenutek je globoko razdeljeni slovenski narod dihal kot eno. Ni bila pomembna politika, niti ne epidemija.

To je ta povezovalna moč športa, ki jo premalokrat poudarjamo, in tokrat se lahko celotna država zahvali soboški Muri, da ji je uspelo nekaj zgodovinskega. Tudi trenutek je bil izvrsten, saj so bili črno-beli v rezultatski krizi in so krvavo hrepeneli po tem, da bi spet okusili slast zmage. Ko je večina navijačev nestrpno čakala na sodniški žvižg, saj bi bili tudi s točko več kot zadovoljni, je na sceno stopil rezervist Amadej Maroša in spravil Ljudski vrt v evforijo. To je tisti Maroša, ki je bil pred letošnjo sezono del »mini prestopne sage«, saj se je za podaljšanje pogodbe z Muro dogovoril šele nekaj dni po izteku prejšnje. To je tudi tisti Maroša, ki je minulo nedeljo po vstopu s klopi zabil zadnji žebelj v krsto Maribora. Tudi ta zmaga je bila po svoje zgodovinska, saj je Muri prvič v času NŠ Mure uspelo trikrat zapored premagati štajerske rivale. Dvakrat ji je to že uspelo v aktualni sezoni, zmage ob koncu prejšnje pa verjetno ni treba posebej omenjati. Maroša se je zdaj s šestimi goli v prvenstvu izenačil na drugem mestu lestvice strelcev še s štirimi igralci, je pa že presegel svoj lanski izkupiček, ko jih je zabil pet.

mura, tottenham, navijači, tribuna, gledalci
Aleš Cipot
Evforija v Ljudskem vrtu.

Kdove, morda bo letos presegel dosežek v sezoni 2019/20, ko je bil s trinajstimi goli najboljši strelec soboške ekipe. Mura s tekmo manj zaostaja za vodilnim Koprom 11 točk. Kljub zaostanku pa je sezona še dolga in obramba državnega naslova ni povsem nemogoča glede na kakovost slovenskega prvenstva. Tudi če to Muri ne bo uspelo, gromozanskega razočaranja ne bi bilo. Tisto, kar si njeni pristaši res želimo, je, da ekipa ostane konkurenčna in na koncu ujame mesta, ki bodo v Fazanerijo ponovno prinesla evropske tekme. V Fazanerijo, ne v Ljudski vrt, da ne bo pomote. Predsednik Mure Robert Kuzmič je prav gotovo izkoristil obisk prvega moža evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina v Ljudskem vrtu za pogovor o željah in potrebah kluba po primernejši infrastrukturi. Če ne zdaj, ne vem, kdaj bi bil boljši trenutek, da se stvari tudi tukaj premaknejo. Morali pa se bomo zavedati, da je zelo verjetno, da bo Mura spomladanski del prvenstva igrala brez enega ključnih mož. Žan Karničnik je roko na srce prerasel to okolje in iz tujine zagotovo že trkajo na vrata Kopališke 45.

mura, tottenham
Aleš Cipot
Žan Karničnik je roko na srce prerasel to okolje in iz tujine zagotovo že trkajo na vrata Kopališke 45.

s-tribune mura tottenham