vestnik

Schumacherjevo okrevanje le lažno upanje in prevara, trdi italijanska strokovnjakinja

R.T., 17. 9. 2019
Reuters
Michael je poškodbe utrpel med smučanjem v francoskih Alpah.
Svet

So novice, ki so v zvezi s priljubljenim Schumijem prišle iz Pariza, iz trte izvite?

Prejšnji teden je odjeknila vest, da je bil sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 med zdravljenjem v pariški bolnišnici Georges Pompidou, kamor so ga prepeljali prejšnji ponedeljek, pri zavesti. Opravili naj bi napredno terapijo s presaditvijo matičnih celic, ki jo je razvil in jo izvaja profesor, srčni in nevrokirurg Philippe Menasche.

Zavajajo njegovo družino

Javnost dirkača, ki je letos dopolnil 50 let, sicer ni videla vse od nesrečnega 29. decembra 2013, ko se je hudo poškodoval na smučišču v Meribelu. V umetni komi je preživel kar pol leta, najprej je bil v bolnišnici v Grenoblu, nato pa so ga prepeljali na kliniko v Lozano. Od septembra 2014 je v domači oskrbi.

Zdaj pa se je oglasila Matilde Leonardi, ena od vodilnih italijanskih strokovnjakinj na področju nevrokirurgije, ki deluje v Milanu. »Ne obstaja eksperimentalna terapija z matičnimi celicami, ki bi imela pozitiven učinek na bolnike v stanju minimalne zavesti,« je za MSN dejala Leonardijeva in dodala, da informacije, ki so prišle v javnost, dajejo lažno upanje in zavajajo pacientovo družino. Še več: terapija, o kateri so poročali Francozi, menda sploh ne obstaja. Kot je zatrdila, ni podatkov, ki bi potrjevali obstoj in učinkovitost tega domnevnega zdravljenja. Da bi skrivaj delali na čem novem, se ji zdi le malo verjetno, ker znanost ne deluje na tak način.

Pojasnila je tudi razliko med vegetativnim stanjem in stanjem minimalne ozaveščenosti, v kateri je po poročanju francoskih medijev Michael Schumacher. "Pacienti v Schumacherjeve stanju odpirajo oči, lahko premaknejo glavo, ko jih pokličete, kot odgovor na vprašanje lahko premikajo prste, konec koncev lahko tudi jokajo."

Kot smo poročali, je ena od medicinskih sester za Le Parisien razkrila, da je Schumacher pri zavesti: "Da, lahko vam potrdim, da je pri zavesti."