vestnik

Luka Filip uspešen tudi na ekipni tekmi, stopničke odnesla smola

M. Ha., 25. 1. 2023
Simona Prosič/FB
Luka Filip na posamični tekmi.
Šport

Brez diskvalifikacije bi Slovenci osvojili kolajno.

Kot smo že pisali, poteka te dni v Furlaniji Julijski krajini Olimpijski festival evropske mladine. Del ekipe smučarskih skakalcev je tudi Luka Filip iz Gornjih Slavečev, član SSK Velenje, ki je na posamični tekmi dosegel 5. mesto. Danes je bila na vrsti ekipna tekma. Slovensko ekipo so poleg Filipa sestavljali Enej Faletič, Nik Heberle in Nik Gostiša Lah. Po prvi seriji so Slovenci kljub dobrim skokom, Filip je skočil 99 metrov, zasedali 8. mesto zaradi diskvalifikacije Nika Heberleta. V prvi seriji so diskvalificirali še Lasseja Deimla, člana nemške ekipe, a se je Nemčija po uspešni pritožbi uvrstila v finalno serijo. Na prvem mestu je bila Avstrija, na drugem Poljska, na tretjem Nemčija, četrta je bila Češka, peta Norveška, šesta Finska in sedma Francija. 

luka filip, skk velenje, skoki
Smučarskoskakalni klub Velenje/FB
Luka Filip in Enej Faletič

V finalni seriji so Slovenci hitro napredovali po lestvici, po tretjem krogu so z 8. prišli na 4. mesto. Nik Heberle je v finalu skočil 92 metrov, Luka Filip 95 metrov, Nik Gostiša Lah 94,5 metra. V zadnjem krogu je Enej Faletič skočil 88 metrov in potrdil 4. mesto. Zmagala je ekipa Avstrije s skupno 976,5 točke, druga je bila Poljska z 890,2 točke in tretja Nemčija z 874,3 točke. 
Ženska skakalna ekipa v sestavi Nika Prevc, Katarina Pirnovar, Taja Bodlaj in Tinkara Komar je medtem pometla s konkurenco in osvojila zlato medaljo. Druge, zaostale so za kar 200 točk, so bile Italijanke, tretje pa Nemke. V petek, 27. januarja, se bodo smučarski skakalci pomerili še na mešani ekipni tekmi. Skoki potekajo v Planici.

smučarski skoki, luka filip, Olimpijski festival evropske mladine
Olimpijski komite Slovenije
Smučarske skakalke so zasedle 1. mesto.

smučarski-skoki luka-filip olimpijski-festival-evropske-mladine