vestnik

Izbrali smo pomurska podjetja leta 2019

Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) sta četrto leto zapored izbrala naj... pomurska podjetja minulega leta. V akciji smo tudi tokrat nagradili podjetja, razvrščena v šest kategorij, ki so s svojim delom presegala povprečje in bila uspešna tako na regijski, nacionalni kot tudi svetovni ravni.


Robert Grah, direktor PGZ, in Adriana Gašpar, direktorica in odgovorna urednica Vestnika, poudarjata, da vsako leto s ponosom nagradimo podjetja za odlične rezultate, hkrati pa jih s to akcijo spodbudimo, da viziji sledijo tudi v prihodnje.

Najboljša pomurska podjetja leta 2019 so:

  • Naj… mikro podjetje Castoola
  • Naj… malo podjetje Kodila
  • Naj… srednje veliko podjetje Varis
  • Naj… veliko podjetje Arcont
  • Naj… zaposlovalec Medicop
  • Naj… podjetje po mnenju bralcev Vestnika Cana Royal Water
pomurko podjetje leta 2019

Priznanje že sama nominacija, so si enotni direktorji

Najboljše mikro podjetje minulega leta je Castoola. Gre za mlado ekipo, ki se ukvarja s ciljanim televizijskim oglaševanjem. Njihov trg je za zdaj v celoti tujina, verjamejo pa, da se bo tudi slovenski v prihodnjem letu toliko razvil, da bodo svoje storitve ponujali tudi doma. Nominacija in obenem izbor za naj... mikro podjetje leta je po besedah njihovega direktorja prodaje Mateja Puhana ravno to, za kar se trudijo. Za uspešnost, lokalno prepoznavnost, širitev storitev in nova delovna mesta na področju, ki je v pomurski regiji precej šibko.

Podjetje Kodila je po merilih, ki jih je strokovna komisija upoštevala, najboljše malo podjetje v letu 2019. Znano je po tradiciji in izdelkih prekmurske kulinarike, tako v Sloveniji kot zunaj naše države. Direktor Janez Kodila pravi, da je posebno priznanje že nominacija za pomursko podjetje leta. »Zagotovo je to potrditev, da smo kvalitetni, da gre naša aktivnost v pravo smer in da smo opaženi. To je priznanje za ves kolektiv, tudi v prihodnje želimo biti aktivni v tej smeri,« je dejal.

V kategoriji srednje veliko podjetje je bil za najboljšega izbran lendavski Varis. Podjetje, ki je uspešno zgodbo začelo na slovenskem tržišču, nato pa se prilagodilo zahtevnim razmeram in se usmerilo tudi v tujino. Sledijo cilju, da postanejo vodilni evropski proizvajalec inovativnih in kakovostnih gotovih kopalnic. Direktorica skupine Varis Sabina Sobočan pri tem poudarja, da odločitve o vlaganjih niso lahke, saj je pri vsakem koraku treba tehtati pričakovane učinke in morebitna tveganja. Ravno v tem obdobju gradijo novo proizvodno halo, Sobočanova pa meni, da se bo v prihodnje pokazalo, da je bila ta odločitev pravilna.

Najboljše veliko podjetje lanskega leta je radgonski Arcont, največji evropski proizvajalec bivalnih enot. Uspešno poslovanje želijo tudi v prihodnjem letu ohraniti in ga še nadgraditi, po besedah predsednika uprave Mirana Fujsa pa bodo tudi okrepili ekipo, ki skrbi za tehnični in tehnološki razvoj. Tako za Arcont kot hčerinsko družbo Arcont IP bo po njegovih besedah naslednje leto pomembno zaradi širitve in posodobitve proizvodnje.

Najboljši zaposlovalec leta 2019 je Medicop, ki se je lani jeseni preselil v nove prostore, ponudil pa tudi dodatna delovna mesta. Generalni direktor Peter Podlunšek pove, da v podjetju kader zaradi povečanega obsega proizvodnje iščejo nenehno, njihovi zaposleni pa so tudi iz drugih delov Slovenije, kar za Pomurje ni ravno značilno. Podlunšek poudari še, da je vsa oprema, ki jo izdelajo, plod domačega znanja.

Tako kot generalni direktor najboljšega zaposlovalca tudi preostali letošnji nagrajenci poudarjajo pomen kadra in njihove pripadnosti podjetju. Priznanje je zato tudi nagrada za njihovo dobro delo, so si edini.

Izbrali ste zgodbo goričke vode

Bralci Vestnika in uporabniki spletne strani vestnik.si ste med desetimi kandidati za najboljše podjetje po vašem izboru izbrali Cano Royal Water. Zgodba polnjenja in prodaje vode iz goričkih globin se je začela januarja lani, trenutno pa imajo v ponudbi štiri različne vode. Niko Huber, direktor podjetja in idejni pobudnik, ki je pred letom postal tudi prvi slovenski certificirani vodni somelje, meni, da smo Slovenci lahko srečni, ker nam ne primanjkuje pitne vode. Se pa zato po drugi strani ne zavedamo njene vrednosti.

Kdo so bili člani komisije

Komisijo za izbor pomurskega podjetja leta 2019 so sestavljali Peter Polanič, Benjamin Jošar, Robert Ličen, Aleš Cantarutti, Adriana Gašpar in Bojan Ivanc. Pri izboru naj... zaposlovalca pa so sodelovali Branko Žunec, Alenka Samec, Stanislava Perčič in Andreja Sever.