vestnik

Cerop ne bo pobiral odpadkov v soboški občini

Rok Šavel, 20. 4. 2022
Jure Zauneker
Cerop se ni prijavil na javni razpis.
Aktualno

Na javni razpis za pridobitev koncesije se je prijavil le obstoječi koncesionar, družba Saubermacher - Komunala.

Kljub temu, da je javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci izrazilo zanimanje nad prevzemom zbiranja komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota in je opravljanje navedene storitve v vseh občinah ustanoviteljicah že pred časom predlagal nekdanji direktor Franc Cipot, pa se vodstvo javnega podjetja ni odločilo kandidirati na razpisu soboške občine. Da bi Cerop poleg obdelave in odlaganja odpadkov v vseh občinah opravljal še javno službo zbiranje odpadkov, je bila ena izmed rešitev za zagotavljanje gospodarske odvisnosti od občin ustanoviteljic, torej ali javno podjetje za občine ustanoviteljice izvaja najmanj 80 odstotkov vseh aktivnosti. To je bil tudi predmet študije upravičenosti podelitve koncesije obveznih gospodarskih javnih služb, ki jo je za Cerop oziroma občine ustanoviteljice izvedel Inštitut za javno-zasebno partnerstvo, zavod Turjak, ki je ravno tako pripravil nov ustanovitveni odlok javnega podjetja.

PREBERITE ŠE:

Cerop bi v Murski Soboti pobiral komunalne odpadke

(CEROP) Franc Cipot: »Želel bi si, da ne bi prišlo do kakšnih prevzemov podjetja«

e9c70844aa13d964945f4f977fc8e460
Aleš Cipot
Bivši direktor Franc Cipot je v lanskem intervjuju za Vestnik dejal, da bi Cerop moral biti tudi zbiralec odpadkov, kar bi se med drugim izrazilo tudi v nižjih cenah storitev ravnanja z odpadki za gospodinjstva in gospodarstvo.

Niso izpolnjevali pogojev

Edini prijavitelj na razpis za koncesijo v soboški občini je tako dosedanji koncesionar, družba Saubermacher-Komunala, ki bo tako, po vsej verjetnosti, v naslednjem 12-letnem obdobju opravljala tovrstno javno službo na območju mestne občine. V družbi Saubermacher-Komunala so za enoletno opravljanje storitve ponudili ceno dobrih 934 tisočakov. Kot je za Vestnik.si pojasnila direktorica Ceropa Simona Biro, se na razpis niso prijavili iz razloga neizpolnjevanja razpisnih pogojev.


Nov ustanovitveni odlok občine že sprejemajo


Pomurske občine pa imajo trenutno na mizi nov ustanovitveni odlok javnega podjetja, ki odpravlja nepravilnosti, ki jih je v reviziji odkrilo računsko sodišče, in odlok usklajuje z veljavno zakonodajo. Med drugim prinaša tudi nov organ podjetja - nadzorni svet, ki naj bi ga sestavljalo šest članov, od katerih so štirje predstavniki občin ustanoviteljic, dva pa predstavnika delavcev. V Puconcih bodo odlok sprejemali na jutrišnji seji, nekatere občine pa so ga v prvi obravnavi že sprejele, denimo Občina Moravske Toplice in Mestna občina Murska Sobota. Med tem, ko na seji občinskega sveta v Moravskih Toplicah ob sprejemanju odloka ni bilo razprave, pa je bilo nekaj pomislekov slišati na seji mestnega sveta. Mestna svetnika Anton Slavic in Jože Šadl sta tako opozorila na preširoko paleto dejavnosti, ki naj bi jih Cerop opravljal, kar bi po njunem mnenju lahko ponovno vodilo v nenamensko porabo javnega denarja, kar je ugotovilo že računsko sodišče v svoji reviziji. Soboški župan Aleksander Jevšek je poudaril, da imamo v regiji odlično javno podjetje, ki ga moramo obdržati v svojih rokah, sicer pa da se je na področju ravnanja z odpadki v vseh teh letih marsikaj spremenilo, a zakonodaja trendu krožnega gospodarstva ni sledila. Jevšek je ravno tako izpostavil Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (MEDO), ki naj bi bila tudi po ugotovitvah računskega sodišča že zastarel predpis.

dervarič
Osebni arhiv
Drago Dervarič, direktor Saubermacher - Komunala Murska Sobota, meni, da je uredba MEDO odlična osnova za kvalitetno opravljanje gospodarske javne službe, ga pa ne preseneča, da se Cerop ni prijavil na javni razpis soboške občine.

Drago Dervarič, direktor družbe Saubermacher-Komunala, ni presenečen, da so edini prijavitelj na razpisu za koncesijo v soboški občini, saj izvajanje tovrstne javne službe ni lahek zalogaj. "Kar se tiče uredbe MEDO, res je stara že več kot 10 let in je takrat prinesla en kup izboljšav ter bi jo morda bilo potrebno v kakšnem delu novelirati, ampak je drugače povsem vredu in odlična osnova za kvalitetno izvajanje gospdodarske javne službe," je pojasnil za naš medij.

Cerop koncesija mestna-občina-murska-sobota simona-biro drago-dervarič Saubermacher-Komunala