vestnik

Cipot glede sodbe v zadevi Ograček: Gre za čisti politični spin

Rok Šavel, 20. 7. 2022
Jure Zauneker
Cipota je sodba presenetila in se bo nanjo zagotovo pritožil.
Aktualno

Prvoobtoženi za poskus goljufije na škodo proračuna Evropske unije Franc Cipot se bo na sodbo zagotovo pritožil, saj meni, da gre za politično motivirano zgodbo.

Poročali smo, da je prišlo do odmevne prve sodbe na podlagi obtožnice Evropskega javnega tožilstva v Sloveniji, pri čemer je Okrajno sodišče v Mariboru zaradi poskusa goljufije na škodo proračuna Evropske unije obsodilo Franca Cipota, nekdanjega direktorja družbe Cerop in hčerinske družbe Ograček v času kaznivega dejanja, Igorja Zemljiča, direktorja Rea Solar, izvajalca del pri izgradnji sončne elektrarne, in družbo Ograček. Cipot in Zemljič naj bi glede na sodbo sklenila lažen aneks k osnovni pogodbi o izvedbi investicije ter ga posredovala na ministrstvo. Tako naj bi skušala doseči, da se Ogračku na škodo EU neupravičeno izplačajo nepovratna sredstva v višini 31,300 evrov. Cipot in Zemljič sta obsojena na sedem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let, družba Ograček pa je dobila globo v višini 10 tisočakov s preizkusno dobo dveh let. Sodba sicer še ni pravnomočna, direktor družbe Ograček Boris Velner pa je za Vestnik.si povedal, da so sodbo predali odvetnikom, da jo preučijo in ugotovijo, ali je pritožba sploh smiselna.


PREBERITE ŠE: Evropsko javno tožilstvo prvič uspelo v Sloveniji: V zadevi Ograček vsi spoznani za krive


Skrivnostni prijavitelj


Odzval se je tudi Cipot, ki se bo zagotovo pritožil na sodbo, saj pravi, da gre za "čisti politični spin" in napoveduje celo naknadno tožbo države. Kot pravi nekdanji direktor Ceropa in hčerinske družbe Ograček, je po njegovem vedenju zadevo prijavila oseba iz političnega ozadja, z namenom, da se ga diskreditira in očrni pred volitvami, kar pa je bilo tako ali tako zaman, saj se za kandidaturo na državnozborskih volitvah ni odločil, ravno tako pa ne bo kandidiral na jesenskih lokalnih volitvah. Cipot se je sicer pred državnozborskimi volitvami politično ponovno aktiviral in se pridružil vladajoči stranki Gibanja Svoboda, da ni jasno, kdo je bil prijavitelj kaznivega dejanja, pa smo tudi poročali, saj so nam namreč na ministrstvu za infrastrukturo zatrdili, da sami niso podali prijave in niti niso bili seznanjeni s kakršnimkoli postopkom v zvezi s podjetjem Ograček na evropskem javnem tožilstvu.

"Vse, kar so naredili, je to, da izvajalec ni dobil sredstev, ki bi jih lahko, saj je projekt bil izveden in sončna elektrarna deluje," pojasnjuje Cipot in dodaja, da gre za povsem tehnično napako, pri kateri je prišlo zgolj do datumske napake ob oddaji vloge za pridobitev nepovratnih sredstev. "Nihče se ni okoristil in do nobene goljufije ni prišlo," zatrjuje in izpostavi še, da je sodbo dobil domov, brez, da bi ga kdorkoli karkoli o zadevi vprašal, kar sicer zakon v tovrstnih postopkih omogoča.

ograček evropsko-javno-tožilstvo franc-cipot obsodba Cerop