vestnik

Golob in Šarec razkrila pomurske kandidate, v Lendavi se obeta ponovitev županskega dvoboja

Rok Šavel, 20. 3. 2022
Bobo
Volilna konvencija stranke Gibanje Svoboda
Aktualno

V Gibanju Svoboda, ki ga vodi Robert Golob, so včeraj predstavili program in poslanske kandidate za državnozborske volitve. Znani so tudi kandidati Liste Marjana Šarca, ki je na včerajšnjem volilnem kongresu Marjana Šarca znova izvolila za predsednika stranke.

V ljubljanski Cvetličarni so včeraj v stranki Gibanje Svoboda, ki kotira visoko na javnomnenjskih anketah za državnozborske volitve in si z SDS izmenjuje prvo mesto, predstavili program stranke in 86 kandidatov za poslance. V stranki, ki je nastala, ko se je nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob politično aktiviral in od Jureta Lebna prevzel Stranko Zelenih Dejanj ter jo tudi preimenoval, so predstavili dva programska dokumenta. Volilni program je krajši in predstavlja 16 prioritetnih področij in konkretne ukrepe, programska vizija na več kot 100 straneh pa je dolgoročni načrt o tem, kako si v stranki predstavljajo Slovenijo v letu 2030.

gibanje svoboda kongres golob
Bobo
Kongres stranke Gibanje Svoboda - Zoran Janković in Robert Golob



Na konvenciji sta med drugim spregovorila ljubljanski župan Zoran Janković, s katerim je Golob sodeloval že v Pozitivni Sloveniji, in nekdanja veleposlanica Marta Kos. Janković je Golobu obljubil podporo in svoj glas, nekdanja veleposlanica pa je predstavila zunanjepolitični program, sicer pa se jo omenja kot potencialno kandidatko za zunanjo ministrico v primeru Golobove vlade. Za poslanca bo na listi Gibanja Svoboda kandidiral med drugim zdravnik Danijel Bešič Loredan, kateremu se obeta mesto zdravstvenega ministra.



Med vidnejšimi kandidati Golobove stranke so tudi nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klanjšček, zgodovinar Martin Premk, novinarka Mojca Šetinc Pašek in novinarka in radijska voditeljica Alenka Sivka. Kot je znano, bosta na listi Gibanja Svoboda kandidirala tudi nepovezana poslanka Janja Sluga in nepovezani poslanec Jurij Lep. Veliko aplavza je na konvenciji požel Dejan Zavec, ki bo kandidiral v Ptuju, med znanimi kandidati pa so še nekdanja novinarka in poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta, župan Tržiča Borut Sajovic in nekdanji predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope Darko Krajnc, ki vodi Hišo Sadeži družbe v Murski Soboti.

Süč znova proti Magyarju

V Pomurju bodo na listi Gibanja Svoboda kandidirali Tine Novak, zaposlen v Razvojnem centru Murska Sobota, ki bo skušal prepričati volivce v volilnem okraju Murska Sobota 2, na Goričkem bo kandidat Simon Detellbach, v Ljutomeru Sara Žibrat in v Gornji Radgoni učiteljica Vera Granfol. Najbolj zanimivo bo, kot kaže, v lendavskem volilnem okraju, kjer Golob stavi na zgodovinarja in tamkajšnjega svetnika Dejana Süča. Slednji je leta 2018 kandidiral za župana lendavske občine in v drugem krogu izgubil proti Janezu Magyarju, ki se ravno tako podaja v poslanski boj, in sicer na listi SDS.


Šarec dobil nov mandat, znana tudi pomurska imena


Karte so včeraj na volilnem kongresu v Mariboru razkrili tudi v Listi Marjana Šarca. Ob tem so izvolili novo vodstvo stranke za prihodnja štiri leta. Stranko bo tudi v prihodnje vodil dosedanji predsednik Marjan Šarec, za podpredsednico je bila vnovič izvoljena Jerca Korče, poslanka LMŠ, za podpredsednika pa evropski poslanec LMŠ / Renew Klemen Grošelj. Predstavili so tudi 82 kandidatov, s katerimi se največja opozicijska stranka podaja na državnozborske volitve.

marjan sarec bobo (2)
Bobo
Marjan Šarec

V Murski Soboti bo na listi LMŠ kandidiral Zoran Kos, soboški svetnik in dolgoletni športni delavec, na Goričkem pa Slavko Buček, učitelj na Osnovni šoli I Murska Sobota. V lendavskem volilnem okraju bo glasove nabiral Tomaž Gregorec, svetnik v Občini Moravske Toplice, v Ljutomeru Bojana Gošnjak in v Gornji Radgoni Klavdija Bertalanič.


Na koga v Pomurju stavi Aleksandra Pivec?


Neuradno so znani tudi pomurski kandidati stranke Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec. Po informacijah Vestnik.si bo v Murski Soboti (2) kandidiral Stanko Čerpnjak, nekdanji predsednik odbora NSi v Gornjih Petrovcih in ravnatelj osnovne šole v Črenšovcih, na Goričkem pa Sabina Gutalj, direktorica radenske občinske uprave. V Lendavi bo volivce skušal prepričati predsednik tamkajšnjega strankinega lokalnega odbora Jožef Horvat, v Ljutomeru Marko Vargazon in v gornjeradgonskem volilnem okraju Sonja Bily, direktorica TIC Moravske Toplice. Predsednica stranke Aleksandra Pivec bo kandidirala v Ormožu.


PREBERITE ŠE:

(VOLITVE) Med kandidati Stranke Alenke Bratušek tudi znana pomurska imena, kako je pri drugih strankah?

volitve-v-državni-zbor gibanje-svoboda robert-golob lmš marjan-šarec naša-dežela aleksandra-pivec poslanski-kandidati