vestnik

Horvat ni postal predsednik državnega zbora

Timotej Milanov, 30. 3. 2021
Sašo Švigelj
Jožef Horvat
Aktualno

Poslanci državnega zbora so v torek glasovali o predlogu za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je prejšnji teden skupaj z dvema poslanskima kolegoma izstopil iz poslanske skupine SMC. Kandidat za njegovega naslednika je bil vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat. Za razrešitev je glasovalo samo 45 poslancev, kar pomeni, da Zorčič ostaja predsednik državnega zbora.

Kot je Horvat pojasnil že v ponedeljek, je z odhodom omenjenih poslancev postala Nova Slovenija druga največja koalicijska stranka, ki ji kot taki po nepisanem pravilu pripada mesto predsednika državnega zbora. Zorčič pa je že ob izstopu iz poslanske skupine SMC povedal, da sam ne namerava odstopiti.

Zorčič je v razpravi pred glasovanjem povedal, da razlog za razrešitev po njegovem mnenju ni pravi, saj koalicije iz leta 2020 ni več, pri tem je med drugim omenil tudi izstop Desusa iz koalicije. 

Glasovanje je predstavljalo prvo večjo preizkušnjo za vladno koalicijo, ki je tako lahko preverila, ali po novih odhodih poslancev iz njenih vrst še uživa zadostno podporo v državnem zboru. 

državni zbor, poslanci, parlament
STA
Državni zbor (slika je simbolična)

Predsednika državnega zbora se izvoli z večino glasov vseh poslancev, torej je koalicija potrebovala vsaj 46 glasov, pri čemer vse do konca tajnega glasovanja ni bilo jasno, ali jim bo to uspelo. Po izstopu treh poslancev iz poslanske skupine SMC imajo namreč koalicijske stranke SDS, NSi in SMC v državnem zboru le še 38 poslancev, zato so pri glasovanju računali še na glasove štirih poslancev Desusa, treh poslancev SNS in dveh manjšinskih poslancev. 

Predvsem podpora zadnjih dveh je bila ves čas vprašljiva, med drugim tudi zaradi nekaterih različnih pogledov Horvata in poslanca madžarske narodnosti Ferenca Horvatha glede dogajanja na narodnostno mešanem območju v Prekmurju.

Horvat je v ponedeljek povedal, da bi morebiten neuspeh pri poskusu menjave predsednika državnega zbora po njegovem mnenju pomenil predčasne volitve. 

igor zorcic bobo
Bobo
Igor Zorčič

Pomurski poslanec SD Dejan Židan je v razpravi poudaril, da situacija ni primerljiva s tisto, ko je sam odstopil kot predsednik državnega zbora ob oblikovanju vladne koalicije lansko leto. Kot pravi, je imela takrat koalicija v vseh pogledih zagotovljeno večino. Židan je še povedal, da je prav, da Zorčič ni odstopil in se zavzel za predčasne volitve. Hkrati meni, da je bilo govorjenje o predčasnih volitvah samo pritisk na poslance, da podprejo razrešitev Zorčiča in imenovanje Horvata. 

Ker se niso strinjali s tem, da bi manjšinska koalicija razrešila predsednika državnega zbora, so glasovanje obstruirali poslanci SAB, LMŠ, Levice, Socialnih demokratov in poslanske skupine nepovezanih poslancev. Ti so pred glasovanjem zapustili dvorano državnega zbora, v kateri je tako ostalo 47 poslancev, a je, kot rečeno, za razrešitev Zorčiča glasovalo samo 45 poslancev, kar pomeni, da ta ostaja predsednik državnega zbora. 

državni-zbor jožef-horvat