vestnik

Madžari spet zaprli prehod

A. G., 17. 4. 2020
A. G.
Madžari spet zaprli prehod v Čepincih.
Aktualno

Mejni prehod Čepinci - Verica je od včeraj spet zaprt.

Uradna razlaga, ki so jo od madžarskih oblasti dobili porabski novinarski kolegi je, da je bilo čez mejni prehod premalo prometa. Prehod naj bi dnevno prečkal le en človek, zato so se ga odločili zapreti. 

Pri tem so pozabili dodati, da so bile omejitve za prehod meje tako stroge, da čez niso smeli niti Porabski Slovenci, ki imajo tako slovensko kot madžarsko državljanstvo, a niso lastniki parcel na madžarski strani. V praksi to pomeni, da Porabci, ki živijo na slovenski strani meje, ne smejo do obolelih staršev, starih staršev, prav tako ne smejo obdelovati zemlje, ki še ni prepisana na njih, čeprav je starši več ne zmorejo obdelovati. 

IMG_3540
A. G.
Mejni prehod Čepinci-Verica zaprt.

Za Slovence v Porabju so tako spet zaprte vse cestne povezave z matično domovino. 

IMG_3547
A. G.
Mejni prehod Čepinci-Verica zaprt.

Mejni prehod Hodoš - Bajansenye ostaja odprt. 

Hodoš, meja, koronavirus,odstranitev ovir
Nataša Juhnov
Mejni prehod Hodoš

Na zunanje ministrstvo in vlado smo poslali vprašanje, ali so vedeli za zaprtje prehoda in če so, zakaj tega niso sporočili javnosti.

Spomnimo, ko sta se slovenski zunanji minister Anže Logar in njegov madžarski kolega Peter Szijjarto dogovorila, da bodo prehoda v Čepincih in na Hodošu ponovno odprli, so to med drugim objavili na svoji spletni strani. Takrat so povzeli, da so s tem želeli olajšati življenje prebivalcem ob meji. Njihove odgovore na ponovno zaprtje meje še čakamo.  

Hkrati smo jih prosili za pojasnilo, zakaj so na tem območju meje med Avstrijo in Madžarsko lahko odprte, meje med Slovenijo in Madžarsko pa ne. 

A. G.
Mejni prehod Čepinci-Verica zaprt.
poraba meja verica čepinci madžari