vestnik

Madžarski sklad, ki je bil v ozadju neuspelega nakupa Savinih hotelov, v lastništvo največjega slovenskega trgovca?

R.Š., 20. 3. 2022
Nataša Juhnov
Mercator trgovina Park MS, fotografije je simbolična.
Aktualno

Po poročanju hrvaških medijev je ruska Sberbank začela s prodajnim postopkom svojega več kot 40-odstotnega deleža v skupini Fortenova, ki je lastnica slovenskega Mercatorja. Za nakup naj bi se zanimal madžarsko-ameriški sklad Indotek Group, ki je bil v ozadju neuspelega nakupa Yorkovega deleža v Savi.

Kot piše STA, je največja ruska banka igrala pomembno vlogo pri reševanju hrvaškega koncerna Agrokor in je lastnica 44 odstotkov hrvaške prevzemnice zdravega dela Agrokorja, skupine Fortenova, pod okrilje katere od marca lani sodi tudi Mercator. Umik iz lastništva Fortenove je napovedovala v bližnji prihodnosti, a bo očitno zaradi sankcij proti ruskim bankam ta načrt prisiljena pospešiti. Za nakup deleža od Sberbank naj bi se zanimal sklad Indotek Group, ki je v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellinka.

Slednji je bil tudi preko sklada Diofa v ozadju nakupa Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi, največji turistični skupini v Sloveniji, ki si lasti destinacije od Prekmurja do Slovenske istre. Do posla sicer ni prišlo, saj se je država preko SDH in Kad-a odločila za uveljavitev predkupne pravice. Tudi sklad Diofa, ki je bil do sedaj v lastništvu skupine Indotek je sicer pred lastniškimi spremembami, saj ga prevzema sklad BDPST, ki ga obvladuje zet madžarskega premierja Istvan Tiborcz. Kako je lastništvo v omenjenih skladih prepleteno, dokazuje že predlanski nakup skupine Indotek 24-odstotkov delnic nepremičninskega sklada Appennin od družbe BDPST.


V nakup skupaj s Francozi


Skupina Indotek upravlja z več kot tremi milijardami evrom premoženja, kot lastnica številnih nakupovalnih središč in nepremičnin na Madžarskem pa naj bi imela interes za širitev v maloprodajno dejavnost, poroča STA. Za sodelovanje pri nakupu deleža v Fortenovi naj bi se Indotek dogovarjal z francoskim trgovcem Auchan, pod katerega okrilje spadate med drugim znamki Decathlon in Orsay. Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čimzić se je na dogajanje odzval, da v trgovcu pozdravljajo lastniško konsolidacijo skupine Fortenova, stabilno lastništvo pa pomeni tudi varnost delovnih mest v Mercatorju, ki se ponaša s tem, da je največji delodajalec v Sloveniji, saj zaposluje čez 9000 oseb.

PREBERITE ŠE:

Mercator v središču Murske Sobote deležen prenove, kaj to pomeni za nakupovalni center na območju Potrošnika?

mercator fortenova indotek sberbank