vestnik

Majda Vrbnjak in Lidija Koroša pečeta najboljšo prleško gibanico

Vida Toš, 8. 9. 2019
Vida Toš
Lidija Koroša (levo) in Majda Vrbnjak (skrajo desno) javno pripravljata prleško gibanico in znanje, kako se jo pripravi, delita tudi z vinsko kraljico Slovenije, Meto Frangež.
Aktualno

Gibanico pa sta javno učili peči tudi slovensko vinsko kraljico, Meto Frangež, ki je obljubila, da se bo prihodnje leto s svojo gibanico tudi ona prijavila na ocenjevanje gibanic v Križevcih.

Poročali smo že, da je bil včerajšnji dan v Križevcih pri Ljutomeru v znamenju prleške gibanice, tradicionalne prleške specialitete. Zadnja leta se v društvu Kelih in v občini Križevci ter še nekaterih društvih trudijo, da bi dosegli večjo prepoznavnost te skutne sladice, narejene z vlečenim testom, zato so letos že šesto leto pripravili ocenjevanje gibanic in razstavo, letos pa prvič tudi pohod.

IMG_9965
Vida Toš
Letošnji zmagovalki Majda Vrbnjak (desno) in Lidija Koroša (levo), ki sta pekli pod psevdonimom 'kofetarici Lidija in Majda', sta svoje znanje javno predali tudi slovenski vinski kraljici, Meti Frangež, ki je obljubila, da bo prihodnje leto tudi sama tekmovala v peki prleških gibanic.

Letos je prleško gibanico – ali 'gibojnco', kot ji rečejo domačini – prineslo na ocenjevanje devetnajst kandidatov, ki jih je tričlanska komisija ocenjevala v dveh kategorijah – ljubitelji in tržni ponudniki. Letos je bilo vzorcev gibanic na tekmovanju več kot lani, trinajst ljubiteljev in šest tržnih ponudnikov.

IMG_9956
Vida Toš
Majda Vrbnjak (levo) in Lidija Koroša (desno) sta prleško gibanico učili peči tudi slovensko vinsko kraljico Meto Frangež.

Zmaga med tržnimi ponudniki je šla v Prekmurje – v Mlinopek, medtem, ko sta med ljubitelji prleške gibanice zmagali Majda Vrbnjak in Lidija Koroša, ki sta pekli pod psevdonimom 'kofetarici Lidija in Majda'.

IMG_9963
Vida Toš
Razstava tekmovalnih prleških gibanic na prireditvenem prostoru.

Prav Lidija in Majda pa sta še pred razglasitvijo rezultatov svoje znanje delili z vsemi in javno, na prireditvi praktično prikazali, kako prleška gibanica nastane. Ob tem jima je pomagala tudi slovenska vinska kraljica, Meta Frangež, ki je rekla, da bo zdaj peko te specialitete gotovo poizkusila tudi sama. Nato pa jo je predsednica Keliha, Tjaša Kos, spodbudila k temu, da je obljubila, da bo prihodnje leto na ocenjevanju gibanic v Križevcih tudi prleška gibanica izpod njenih rok.

križevci društvo-kelih prleška-gibanica ocenjevanje-prleške-gibanice meta-frangež slovenska-vinska-kraljica tjaša-kos