vestnik

Policija potrdila, da je v Veržeju in Trnovski vasi ropal 32-letni Pomurec

Vestnik, 20. 12. 2019
Jure Zauneker
Rop pošte v Veržeju
Aktualno

Murskosoboški in mariborski kriminalisti so v usklajeni preiskavi prijeli storilca dveh poštnih ropov. Osumljeni je specialni povratnik kaznivih dejanj z elementi nasilja in kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete.

Danes sta vodji Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota in Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor posredovala  informacije  o okoliščinah preiskave, identifikacije, prijetja  in  privedbe  utemeljeno  osumljenega  storilca  k  preiskovalnem sodniku sodišča na Ptuju.

Glede  na  to, da je šlo za oborožena ropa poštnih poslovalnic v Veržeju in Trnovski vasi, ki sta bila izvršena  na  podoben  način  in  v časovnem sosledju, na območju sosednjih policijskih uprav, so za uspešno preiskavo aktivno sodelovali policisti in kriminalisti obeh policijskih uprav.

Rop pošte Veržej 1
PU Murska Sobota
Storilec, kot ga je upodobil fotorobot.

Preiskan rop pošte v Veržeju

V Veržeju je storilec, ki je bil zamaskiran in oborožen s  pištolo, vstopil v poslovalnico pošte in izvršil rop. Pri tem si je protipravno prilastil okoli 6.800 evrov. Policisti Policijske uprave Murska Sobota so takoj po obvestilu postavili blokade s policijskimi patruljami vendar se je takrat policijskim patruljam izmaknil ter pobegnil. Takoj je bil  opravljen  ogled  kraja  kaznivega  dejanja, kjer so  ugotovili,  da je bil oblečen v jakno maskirne  barve  s kapuco, hlače sive barve in obut v črne čevlje. Zaradi dobrih varnostnih mehanizmov se je  med  begom  storilca  sprožil varnostni sistem,  denar pa so kasneje našli odvržen  pri  bližnjem  pokopališču  v  Veržeju.
Med  preiskovanjem  kaznivega  dejanja  so kriminalisti izdelali fotorobota storilca,  ki  je bil posredovan javnosti. Prav tako so med ogledom  kraja  kaznivega dejanja zavarovali več sledov. Petindvajsetega novembra so na podlagi  zbranih obvestil in pri pregledu širše okolice, na obrobju naselja Veržej,  v  smeri  reke Mure, našli oblačila, ki jih je po storitvi dejanja odvrgel. Slednji so bili zavarovali in poslali na Nacionalni forenzični laboratorij v preiskavo. Po  prejemu  izsledkov  so zoper navedenega na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje Ropa.

veržej, rop-pošte
Jure Zauneker
Veržej, rop pošte

Ropar prijet po izvršenem dejanju na pošti v Trnovski vasi

V Trnovski vasi je storilec,  ki  je  bil  zamaskiran  in  oborožen  s  pištolo, dvanajstega decembra vstopil v poslovalnico  pošte  in  izvršil  rop.  Pri tem si je protipravno prilastil okoli 1.300,00 evrov. Ker je policija že bila obveščena o podobnem ropu v Veržeju, so tudi v tem primeru takoj obvestili vse policijske patrulje na območju obeh policijskih uprav  in  začeli z izvajanjem ukrepov za izsleditev storilca.

Kriminalisti  in  policisti  Policijske  uprave Maribor so 16. decembra pri pregledu  širše  okolice našli oblačila, ki jih je nosil  med  izvršitvijo  kaznivega dejanja in jih neposredno po storitvi kaznivega  dejanja  tam  odvrgel.  Orožja, ki ga je uporabil pri izvršitvi kaznivih  dejanj,  do  sedaj  niso  našli.  Oblačila so bila zavarovana in poslana   v  Nacionalni  forenzično  laboratorij  v  Ljubljano,  kjer  bodo opravljene  potrebne preiskave. Z intenzivno kriminalistično preiskavo tako nadaljujejo. 

Osumljen je 32-letni moški iz Pomurja

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Maribor so z ogledom kraja kaznivega dejanja in  zbiranjem  obvestil  potrdili, da je dejanje izvršil osumljeni 32-letni moški,  državljan  Slovenije,  doma  iz območja uprave enote Murska Sobota. Istega  dne ob 18.33 uri, je bil osumljenec po  usklajenem in koordiniranem delovanju  kriminalistov  in policistov obeh policijskih uprav, izsleden in prijet  s strani policistov Policijske uprava Murska Sobota. V nadaljevanju mu  je  bila  skladno  z  določili  Zakona  o  kazenskem  postopku, odvzeta prostost.
Da  je  dejanje  storil  navedeni  osumljenec,  je bilo nesporno potrjeno s pregledom posnetkov   video   nadzornega   sistema  poštnih  poslovalnic, informacij  občanov,  ki  so  v  bližini kraja storjenega kaznivega dejanja opazili  osebni  avtomobil,  s  katerim  je po storjenem dejanju pobegnil s kraja  in  opravljenimi  hišnimi  preiskavami,  v  okviru  katerih  so bili zavarovani  in  zaseženi  predmeti,  ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. 

Kot smo danes že poročali, ima ropar po zanesljivih podatkih bivališče v Ižakovcih, pred ropoma v Veržeju in Trnovski vasi pa sicer naj ne bi bil več živel v vasi ob reki Muri, ampak v vasi na območju Občine Murska Sobota. 

Osumljeni  je  specialni  povratnik  kaznivih  dejanj z elementi nasilja in kaznivih  dejanj  s  področja premoženjske kriminalitete. Večkrat je bil že pravnomočno obsojen na različne zaporne kazni. Je odvisnik od prepovedanih drog,  zato si  je  z  izvrševanjem kaznivih dejanj pridobival sredstva za nakup prepovedane droge. Kriminalisti  Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave  Maribor  so ga 14.  decembra privedli k dežurni preiskovalni sodnici  Okrožnega  sodišča  na  Ptuju,  zaradi  utemeljenega suma storitve kaznivega  dejanja  ropa poštne poslovalnice v Trnovski vasi. Po zaslišanju je preiskovalna sodnica zoper njega odredila pripor. Za  posamezno kaznivo dejanje Ropa po členu 206/I KZ-1, je predpisana kazen zapora, v razponu od enega do desetih let.




rop oborožen-rop veržej