vestnik

Pomurski gasilci ponovno na pomoč na Kras

Vestnik.si, STA, 22. 7. 2022
Gasilska regija Pomurje
Pomurski gasilci na Krasu.
Aktualno

Gasilci se z ognjeno stihijo na goriškem Krasu borijo že osmi dan.

Pri delu jim pomagajo vsi razpoložljivi slovenski helikopterji Slovenske vojske in policije, pa tudi vojaško letalo. 

gasilci, požar, kras
Gasilska regija Pomurje
Pomurski gasilci na Krasu.

Kot je za STA danes povedal tiskovni predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Ervin Čurlič, naj bi tudi danes na pomoč prišli helikopterji iz tujine. Trenutno so vsa požarišča pod nadzorom, čeprav so se ponoči pojavljala nova. Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana požar presega 2000 hektarov, gasilci pa skušajo preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja. Gre za največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je opomnil.

Po navedbah uprave za zaščito in reševanje pri gašenju pomagajo oz. bodo pomagali še avstrijski helikopter in dva srbska helikopterja. Na pomoč bo z dvema helikopterjema priskočila tudi Madžarska.

Čudne okoliščine požarov

Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega, je v izjavi za STA dejal Šestan. Direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar je pred dvema dnevoma v izjavi povedal, da glede na nekatere informacije in sume o pojavljanju sumljivih oseb na požariščih preverjajo vsak sum in se odzovejo na vsako informacijo občanov glede namernega podtikanja požarov.

požar-na-krasu
Bobo
Požar na Krasu.

Pomurski gasilci ponovno poklicani na pomoč 

Pomurski gasilci se bodo tako že drugič napotili na pomoč proti Krasu. Krenili bodo v soboto ob 3.00 uri iz parkirišča bencinske črpalke OMV in avtocestnega počivališča Grabonoš na pomurski avtocesti A5. Potrebujejo predvsem vozila z vodo (GVC, AC, GVV1). Pomursko gasilsko regijo bo ponovno na intervencijo vodil regijski poveljnik Dušan Utroša, ki do 17h zbira prijave, koliko se jih bo na Kras odpravilo tokrat. 

Gasilska zveza Slovenije (GZS) med drugim zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu. Če želite pomagati gasilcem, ki se že osmi dan borijo s požarom, pošljite sporočilo SMS s ključno besedo GASILEC5 na številko 1919 in prispevali boste 5 evrov. Sredstva bodo namenjena zgolj za potrebe gašenja in za zagotovitev nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu. Poljuben znesek pa lahko tudi nakažete na transakcijski račun SI56 0400 1004 6481 225. Sklic je SI00 24516, koda namena pa požar Kras julij 2022.

PREBERITE ŠE:

(FOTO) Pomurski gasilci se vračajo domov. To so utrinki s terena

(VIDEO) Ognjeni zublji: Na Kras tudi 69 pomurskih gasilcev

gasilci, požar, kras
Gasilska regija Pomurje
Pomurski gasilci na Krasu.

gasilci, požar, kras
Gasilska regija Pomurje
Pomurski gasilci na Krasu.

gasilci, požar, kras
Gasilska regija Pomurje
Pomurski gasilci na Krasu.

požar gasilci kras pomurska-gasilska-regija