vestnik

Preminil je najstarejši pomurski policist

Vestnik, 25. 11. 2021
PUMS
Umrl je Jože Žabkar.
Aktualno

Jože Žabkar, najstarejši pomurski policist, ki je na zadnji dan leta 2020 praznoval stoti rojstni dan, se je poslovil.

Žabkar je miličniške škornje obul leta 1948, nosil pa jih je 31 let. Pred dvema letoma smo najstarejšega pomurskega policista predstavili v našem mediju, v prispevku pa je obudil spomine na prehojeno pot in na svojo kariero. 



»Potem ko sem po vojni v letih 1946 in 1947 odslužil še vojaški rok, so me poklicali v Ljubljano, kjer sem dobil ukaz, da moram z vlakom v Mursko Soboto. Z menoj je potovala tudi mama novinarja Jožeta Pojbiča, ki je bila doma v Raki pri Krškem, nedaleč od Kržišča, kjer sem bil sam rojen. Ko sem prišel v Mursko Soboto, sem se najprej moral zglasiti na sedežu milice, to je bilo tam, kjer je danes na Slovenski ulici turistična agencija Kompas. Od železniške postaje do postaje milice je vodila poljska pot, blato je bilo po celem mestu. Na miličniški postaji so mi rekli, da moram v službo v Moščance. »Kje je to vendar,« sem na vlaku spraševal sprevodnika, ki je dejal, da naj ne skrbim in da mi bo že pokazal, ko moram izstopiti. Zanimivo je, da je tudi Fanika bila poslana v Moščance, ona je bila določena za učiteljico,« se je spominjal leta 2019. 

6527b7e68014d8db59f41ea9e4f7bb86
Osebni arhiv Jožeta Žabkarja
Del moštva moščanske policijske postaje/oddelka: komandir Jože Žabkar ter miličnika Jože Rajh in Vlasto Petrovič.

Jože Žabkar je bil leta 1948 poslan na takratno postajo milice v Moščancih, potem je bil pomočnik komandirja in komandir v Šalovcih, dve leti tudi v Gornjih Petrovcih, nato pa do leta 1977 komandir Postaje milice Moščanci. Leto in pol pred upokojitvijo je služboval še v klicnem centru. 

Najstarejšemu pomurskemu policistu so lani na silvestrovo za stoti jubilej čestitali v. d. generalnega direktorja Policije Andrej Jurič, direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančič ter predsednik Kluba Maksa Perca, upokojenih delavcev organov za notranje zadeve Murska Sobota Marjan Horvat. 

jože-žabkar, najstarejši-pomurski-policist
PU Murska Sobota
Lani na silvestrovo je Jože Žabkar praznoval stoti rojstni dan.

Več o najstarejšem policistu si lahko preberete TU

jože-žabkar policist smrt