vestnik

Poročilo KGZS o neurju s točo: "Najbolj so prizadete vasi Dokležovje, Ižakovci in Beltinci. Prvi vtisi so šokantni"

Vestnik.si, 29. 5. 2022
Ines Baler
Ocena škode na terenu še poteka.
Aktualno

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je podala prvo poročilo o posledicah sredinega neurja s točo. To je v Pomurju povzročilo največ škode, saj je trajalo precej časa in je bilo zelo intenzivno.

Pravijo, da so največ škode utrpeli trajni nasadi, vrtnine, poljščine, travinje in vinogradi. Ocena škode na terenu še poteka, so dejali v petek. KGZS je člane pozvala, da se o ukrepih posvetujejo s kmetijsko posvetovalno službo, pristojno ministrstvo pa k vzpostavitvi čimprejšnje letalske obrambe pred točo. Zakaj je še ni, si lahko preberete TU.

V sporočilu so pri KGZS zapisali, da se je območje uničevanja raztezalo od občine Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, prek Hrastja Mote, Vučje vasi, Veržeja, Cvena, Dokležovja, Beltinec, Bakovec, Ižakovec, vse do Lendave in Lendavskih goric. "Na teh območjih so tako njivske površine kot trajni nasadi popolnoma uničeni," pravijo. 

neurje, posledice, polja
Ines Baler
Najbolj so prizadete oljne buče, koruza in žita, ki so v fazi cvetenja ter vinogradi.

Kje je najhuje?

"Najbolj so prizadete vasi Dokležovje, Ižakovci in Beltinci, kjer je v kratkem času padlo 25 milimetrov padavin s točo manjše ali večje intenzivnosti. Na tem območju so prvi vtisi šokantni. Najbolj so prizadete oljne buče, koruza in žita, ki so v fazi cvetenja ter vinogradi. Buč ponekod sploh ni videti, koruze so polomljene in razcefrane. Žita so prelomljena ali imajo izbita zrna. Po prvih ocenah je v vinogradih nastala največja škoda v Lendavskih goricah. V mladih nasadih so poganjki zelo poškodovani, pričakuje se enoletni izpad pri vzgoji mladih trt," se glasijo prve ugotovitve. V Prlekiji so po prvih ocenah najbolj prizadeta območja Vučje Vasi, Bunčanov in Veržeja. "Koruza in sončnice so tam zaradi neurja prelomljene. Buče imajo poškodovane rastne vršičke, pri ječmenih so izbita semena, na oljni ogrščici pa so izbiti luski. Pšenica je v povečini v fazi cvetenja, zato je težko oceniti vpliv neurja."

toča
Vestnik.si
Najbolj so prizadete vasi Dokležovje, Ižakovci in Beltinci, kjer je v kratkem času padlo 25 milimetrov padavin s točo manjše ali večje intenzivnosti.

Sicer poudarjajo, da je treba glede končne ocene škode počakati še nekaj časa, ko bo vidno, kako bodo posevki odreagirali in začeli s ponovno vegetacijo. Po dobrem pregledu uničenih ali poškodovanih površin se bo treba odločiti o ukrepih. "Naše službe so na terenu, ugotavljajo škodo in se še odločajo, kakšni ukrepi bodo potrebni. Člane prosimo, da se o nadaljnjih ukrepih posvetujejo s kmetijsko svetovalno službo," je zaključila KGZS. 

neurje, posledice, pomurje
Vestnik.si
Po prvih ocenah je v vinogradih nastala največja škoda v Lendavskih goricah.

toča neurje pomurje posledice škoda