vestnik

Izredni dodatek upokojencem in študentom, višje plače zdravstvenim delavcem ter dodatki za otroke

Vestnik, 19. 12. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Na Brdu pri Kranju je potekala seja vlade, na kateri je ta sprejela predlog zakona o PKP7 in sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prazniki, pod pogojem, da se bodo epidemiološke razmere izboljševale.

Minister za finance Andrej Šircelj je uvodoma predstavil sprejeti protikoronski paket številka 7. Največjo pozornost so namenili socialnim vprašanjem državljanom, predvsem najšibkejšim.

Denarna pomoč upokojencem, študentom, nekaterim zaposlenim, dodatek zdravstvenim delavcem, ...

Upokojenci bodo deležni posebnega dodatka, enako kot spomladi – vsi, ki imajo pokojnine do 510 evrov, bodo dobili dodatnih 300 evrov. Tisti, ki prejemajo od 510 evrov do 612 evrov, bodo prejeli 230 evrov in tisti, ki imajo pokojnino od 612 do 714, bodo prejeli 130 evrov. Denar bodo dobili z izplačilom za mesec december.
Prav tako bodo dodatke dobili vsi zaposleni, ki imajo manjšo plačo, kot znašata dve minimalni plači, bodo dobili dodatek 200 evrov. Delodajalci bodo dobili povrnjen znesek za vsakega delavca s strani Fursa.
V paket so vključeni tudi študenti, ki bodo dobili 150 evrov. 
Starši, ki imajo otroke in se nahajajo v 1-5 dohodninskem razredu, bodo dobili 50 evrov dodatka za vsakega otroka. Tisti, ki imajo tri ali več otroke, bodo dobili poseben dodatek. 100 evrov za 3 otroke, za 4 otroke ali več pa 200 evrov. 
Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka 150 evrov so nosilci in člani kmetije, starejši od 65 let, ki niso hkrati prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence in katerih obdavčljivi dohodki za 2019 niso presegli 591,20 evrov na mesec.
Kot je še dejal Šircelj, so uvedli tudi izreden ukrep ob rojstvu otroka. Pomoči v višini 500 evrov bodo deležni starši za otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenim od dne uveljavitve tega zakona do eno leto po koncu epidemije.
Verski uslužbenci bodo dobili 700 evrov temeljnega dohodka in plačane prispevke.

andrej sircelj-sta
STA
Minister za finance Andrej Šircelj.

Prav tako bodo zvišali urne postavke tistim, ki delajo v posebno rizičnih pogojih, kot tudi tistim, ki delajo v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov. Do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije so upravičeni javni uslužbenci v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer v višini 30 odstotkov urne postavke njihove osnovne plače.
Država bo gospodarstvu plačala vse hitre teste. Najbolj prizadeta podjetja bodo lahko dobila posojila od SID banke in javnega sklada za podjetništvo, pa delna jamstva s strani državne jamstvene sheme.
Sedmi protikoronski paket, ki mora še biti sprejet v DZ-ju, je ocenjen na približno 550 milijonov evrov.
jelko-kacin andrej-šircelj tiskovna-konferenca pkp7