vestnik

Tudi Mladi zdravniki Slovenije pozivajo k nošenju zaščitnih mask v javnosti

Vestnik, 24. 3. 2020
Niko Časar
Mladi zdravniki Slovenije pozivajo k nošenju zaščitnih mask v javnosti
Aktualno

Zdravnik Darko Siuka iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je napisal deset preprostih nasvetov, s katerimi lahko preprečimo širjenje koronavirusa. Med nasveti, ki jih navaja, je tudi nošenje zaščitne maske v javnosti. K temu je skupaj s stanovskim kolegom Maticem Koželjem v posebnem dopisu pozval vse prebivalstvo, njunemu pozivu pa so se zdaj pridružili tudi Mladi zdravniki Slovenije.

Mladi zdravniki Slovenije so pojasnili, da se maske v javnosti uporabljajo zlasti zaradi zmanjševanja prenosa virusa od posameznikov, ki še niso razvili simptomov okužbe. "Z nošenjem mask ščitite v prvi vrsti druge. Če jo nosijo drugi, ščitijo vas. Če jo nosimo vsi, ščitimo drug drugega," so zapisali. Če torej masko pravilno uporabljamo, se zmanjša dotikanje obraza z rokami, s čimer ščitimo sebe. Kljub nošenju mask pa moramo upoštevati še vsa druga pravila o higieni in omejitvi stikov. 

koronavirus, razkužilo, razkuževanje-rok
Niko Časar
"Upoštevajte vse druge ukrepe glede higiene in omejitve stikov," še pozivajo.

V literaturi, ki so jo Mladi zdravniki Slovenije pregledali, je zapisano, da so tudi iz blaga sešite maske boljše, kot če jih ne bi nosili. Nošenje tako kirurške kot doma izdelane maske namreč bistveno zmanjša prehajanje mikroorganizmov iz uporabnika na okolico, čeprav je kirurška maska pri tem trikrat bolj učinkovita. 

zdravstvo, koronavirus, termometer, zaščitna maska
Niko Časar
Mladi zdravniki Slovenije pozivajo k nošenju zaščitnih mask v javnosti.

Pri nošenju maske iz blaga je pomembno, da jo namestimo in odstranimo z obraza le s čistimi rokami, maska pa mora popolnoma prekriti območje ust in nosu, pri čemer mora spodnji del maske segati pod brado, zgornji del pa mora pokriti koren nosu. "Ko si masko namestimo, se je več ne dotikamo. Ko pa je blago že vlažno, moramo masko zamenjati. Prati jo moramo na visoki temperaturi, ko se posuši, pa jo moramo zlikati z vročim likalnikom," so pojasnili. 

Doma izdelane maske so primerne le za splošno javnost in ne za zdravstvene delavce, ki so v vsakodnevnem stiku z bolniki. "Maska iz blaga le deloma preprečuje kapljični prenos iz okuženih posameznikov, tudi v smernicah uradnih organizacij zato ni navedena. Ker pa vsaj delno deluje, svetujemo vsem, naj ob nujnih izhodih od doma nosijo masko, četudi iz blaga, prav tako naj upoštevajo vse druge predpisane ukrepe," so še zapisali Mladi zdravniki Slovenije. 

koronavirus, dezinfekcija
Nataša Juhnov
"Upoštevajte vse druge ukrepe glede higiene in omejitve stikov," še pozivajo.

O napotkih, ki jih zdravnik Siuka svetuje prebivalstvu, pa smo poročali tu. 

zaščitna-maska mladi-zdravniki-slovenije