vestnik

Vlada danes s svetovalno skupino za covid-19 tudi o začetku šolskega leta

Vestnik, STA, 26. 8. 2020
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vladna ekipa se bo danes sestala s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Med drugim bodo govorili o ukrepih za obvladovanje epidemije covida-19 v jeseni, ko se pričakuje nov val, ter o začetku novega šolskega leta. Za zdaj je predvideno, da bodo 1. septembra šli v šole vsi učenci in dijaki ob upoštevanju priporočil NIJZ.

Vlada bo na dopoldanski novinarski konferenci skupaj s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predstavila aktualno epidemiološko stanje pri nas in v sosednjih regijah. Predstavili bodo celovito primerjavo Slovenije s pokrajinami na Madžarskem, v Avstriji in Italiji, je v torek napovedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Trenutna pojavnost okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pri nas, z upoštevanjem zadnjih številk, sicer znaša 20,17, kar po Kacinovih besedah pomeni, da smo "na sredini rumenega območja". Zlasti zaradi začetka šolskega leta pa si vlada prizadeva pojavnost okužb do prihodnjega torka še "občutno znižati". Na Hrvaškem pa je po ocenah NIJZ pojavnost okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh presegla 65 in še vedno raste.

Popoldne pa se bo z aktualnim stanjem seznanila tudi vlada v ožji sestavi, ki bo nadaljevala prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah vlade na jesenski val širjenja okužb. Predvidoma bodo govorili tudi o začetku šolskega leta. Zaenkrat je predvideno, da bo pouk 1. septembra v šolah stekel po modelu B, ki predvideva pouk v šoli za vse učence in dijake ob upoštevanju priporočil NIJZ. Še prej bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec o tem sprejela interni sklep, šole pa bodo prejele okrožnico. Če bi se epidemiološka slika v državi bistveno poslabšala, bi prešli na model C, ki predvideva, da se del učencev in dijakov izobražuje v šoli, del pa na daljavo, model D pa določa, da se na daljavo izobražujejo vsi. Model A sicer predvideva, da v šolo odidejo vsi učenci in dijaki kot običajno in brez omejitev.

Kaj o tem modelu in priporočilih, ki jih morajo šole upoštevati, pravijo nekateri pomurski ravnatelji?