vestnik

Murska Sobota v nedeljo v obsednem stanju. Soboški policisti 28 huliganov poslali nazaj domov v Maribor

ABE, 29. 11. 2021
Aleš Cipot
Mura : Maribor
Črna kronika

Iz Policijske uprave Murska (PU) Sobota poročajo o množični kršitvi javnega redu in miru. »Ob tem želimo opozoriti, da je vsakršno nasilno ravnanje prepovedano. Nanj se bo Policija tudi v prihodnje odzvala z vsemi zakonskimi pooblastili,« je sporočila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Kdor se je včeraj že pred kosilom sprehodil po Murski Soboti, je naletel na prizore, ki so bolj spominjali na izredne razmere, kot pa na mesto, ki praznuje prvo adventno nedeljo. Policisti v protizgredniški opremi so s policijskimi avtomobili že kmalu po 10. uri zavzeli položaje na Trgu zmage in pred bližnjo pošto ter banko.

Dve ekipi policistov v dveh vozilih sta se postavili pri železniški postaji v Ulici arhitekta Novaka, policisti so zavarovali tudi vpadnice v mestu, še posebej tiste iz smeri pomurske avtoceste. Po mestnih ulicah je krožilo posebno vozilo Generalne policijske uprave, namenjeno snemanju in videonadzoru množic in dogodkov.

Razlog za takšno okrepljeno prisotnost policije je bila nogometna tekma med Muro in Mariborom, ki je bila na sporedu ob 20.15 na mestnem stadionu Fazanerija. Bolj se je bližal začetek derbija, ki se je mimogrede končal z zmago domačih s 3 : 1, bolj je bilo slišati zavijanje policijskih siren.

nafta-mura, navijači, slavje, zvezda, city
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Načrtovalci varovanja tekme iz Policijske uprave (PU) Murska Sobota so po naših podatkih namreč razpolagali iz informacijami, da bi lahko domača navijaška skupina Black Gringos in štajerska skupina Viole zaradi dogodkov iz preteklosti prekrižali pesti.

GW1L6941
Aleš Cipot
Mura : Maribor

To se je tudi zgodilo. Po besedah Suzane Rauš iz murskosoboške PU je »ob 18.20 prišlo v mestnem parku v Murski Soboti v bližini Kardoševe ulice do pretepa med pripadniki organizirane navijaške skupine Black Gringos in pripadniki organizirane navijaške skupine Viole. Posebne policijske enote (PPE) so bile nemudoma napotene na kraj, kjer so navijače pozvali, naj prenehajo s kršitvijo, nato pa z uporabo prisilnih sredstev vzpostavili javni red in mir. Zaradi udeležbe v množični kršitvi je bilo 28 pripadnikom navijaške skupine Viole, ki so bili prisotni pri pretepu, prekinjeno potovanje, pripadniki PPE pa so navedene spremljali v Maribor. Z namenom izsleditve in ugotavljanja kršiteljev, prisotnih v pretepu, bomo policisti zbirali obvestila in zoper kršitelje tudi ustrezno ukrepali«.

Policisti so v povezavi z varovanjem tekme obravnavali še 7 kršitev določil Zakona o javnih zbiranjih, od tega 6-krat prižiganje bakel, en zažig zastave, in eno kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru. Vsem kršiteljem bil izdan plačilni nalog.

Policisti so v policijskih postopkih uporabili tudi prisilna sredstva, in sicer 2-krat telesno silo, 2-krat palico in plinski razpršilec zoper več kršiteljev.

Javno prireditev je policija z vidika varnosti ocenila kot dogodek srednjega tveganja in je bila varovana v skladu s sprejetim načrtom, je še dejala Suzana Rauš. Murskosoboška PU tekme z Mariborom običajno označuje za dogodke srednje velikega ali velikega tveganja, takrat pa na pomoč pokliče tudi enote iz drugih policijskih uprav po Sloveniji. Za red in mir tako na tovrstnih tekmah skrbi med 150 in 200 ljudmi; od rediteljev, varnostnikov in do policistov. 

viole black-gringos policija