vestnik

Odziv soboške škofije: Dokler primer Zrim ne doživi sodnega epiloga, lahko duhovnik mašuje sam zase

ABE, 17. 9. 2021
Nataša Juhnov
Peter Štumpf, soboški škof.
Črna kronika

Škofija Murska Sobota se je odzvala na sojenje nekdanjemu ljutomerskemu duhovniku Andreju Zrimu.

Kot smo poročali v sredo, so na Okrožnem sodišču Murska Sobota nameravali opraviti predobravnavni narok, na katerem bi se nekdanji ljutomerski župnik in dekan ljutomerske dekanije Andrej Zrim izrekel o krivdi za kazniva dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in kršitev zoper spolno nedotakljivost z zlorabo položaja. A je narok odpadel. Zakaj, ni znano, javnost pa je bila zaradi občutljivosti primera in vpletenosti mladoletnih oseb tako ali tako izključena. Po naših podatkih je nekdanji ljutomerski župnik obtožen, da je ministrantke in mladoletnice pri verouku nadlegoval tako, da jih je med drugim udarjal po zadnji plati, ščipal in žgečkal.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je Andreja Zrima zaradi dejanj na ravni nespodobnega vedenja in neprimernih dotikov aprila 2018 odstranil s položaja.

Nekdanjega ljutomerskega župnika in dekana ljutomerske dekanije je cerkveno sodišče že kaznovalo zaradi spolnega nasilja. Z odločitvijo cerkvenega sodišča so mu bili naloženi nekateri ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam »in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija«.

Dogajanje v Župniji Ljutomer je dvignilo precej prahu, duhovnik pa se je po izbruhu afere umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival. 

Škofija Murska Sobota se je zdaj za Vestnik.si odzvala na sojenje nekdanjemu ljutomerskemu duhovniku. »Glede gospoda Andreja Zrima vas prosimo, da si informacije o tem primeru pridobite od okrožnega državnega tožilstva oziroma sodišča v Murski Soboti, saj ta primer preiskujeta ti dve ustanovi. Vsekakor pa, dokler primer gospoda Zrima ni sodno končan, ne more pastoralno opravljati nobene službe, ne javno in ne zasebno. Lahko samo mašuje sam zase v privatni kapeli, brez ljudstva. Po končanem civilno pravnem postopku nastopijo v veljavo cerkveno pravna določila glede duhovniškega delovanja gospoda Andreja Zrima,« so za Vestnik sporočili iz Škofije Murska Sobota.

36352138bc7152ae2a3a2437ad88e1a3
Nataša Juhnov
Andrej Zrim

duhovnik sojenje andrej-zrim peter-štumpf