vestnik

Poslancu in kandidatu za župana Lendave 370 evrov globe. Janez Magyar je bil kaznovan zaradi povzročitve prometne nesreče

ABE, 3. 10. 2022
Nataša Juhnov
Janez Magyar
Črna kronika

Janez Magyar, poslanec SDS v državnem zboru in kandidat za župana Občine Lendava, je bil 22. avgusta lani v Glavni ulici v Lendavi vpleten v prometno nesrečo z materialno škodo. Sodnik za prekrške mu je nedavno izrekel globo.

V nedeljo, 22. avgusta 2021, se je po podatkih Policijske uprave (PU) Murska Sobota v Pomurju zgodilo šest prometnih nesreč, od tega tri zaradi neprilagojene hitrosti, dve zaradi nepravilne strani ali smeri vožnje in ena zaradi nepravilnega premika z vozilom. V treh prometnih nesrečah so se udeleženci lažje poškodovali, v vseh je nastala materialna škoda. V eni je bil rezultat alkotesta pozitiven. V treh nesrečah so udeleženci zapustili kraj nesreče, dva so policisti kasneje izsledili. Eden od njiju je bil takrat župan Lendave Janez Magyar, ki pa je na zadevo gledal drugače kot policisti.

murska-sobota, sodišče, preprodajalci-droge
Jure Zauneker
Sodišče. Slika je simbolična.

Preberi tudi: Nekdanji lendavski župan, ki je svoj mandat predčasno zaključil ob izvolitvi za poslanca, se v Ljubljani počuti nekoristnega, zato bo jeseni ponovno kandidiral za župana Lendave.

policija, simbolna
Jure Zauneker
Slika je simbolična.

Odlomilo se je ogledalo

Magyar je, ko smo takrat poročali za Vestnik.si, potrdil, da je bil tisto avgustovsko nedeljo vpleten v prometno nesrečo z materialno škodo. Ta dan je okoli devetih dopoldan sedel za volanom službenega vozila in se z njim peljal po Glavni ulici v Lendavi proti Gornji Radgoni, bil je namenjen na sejem Agra, kjer se podpisovalo pismo podpore za izgradnjo izobraževalnega centra za čebelarstvo v Pomurju. »Ob vožnji sem zaznal oplazenje z drugim vozilom, vendar zaradi preprečitve naleta drugih vozil za mano nisem nenadoma zaustavil. Takoj pri objektu stare Dvojezične šole Lendava sem vozilo obrnil in odpeljal nazaj na mesto dogodka. Nobenega vozila ali voznika na mestu dogodka ni bilo, zato sem menil, da je voznik odpeljal naprej. Tudi sam sem, ker poškodb na vozilu ni bilo, odpeljal naprej po avtocesti v smeri Gornje Radgone. Pri tem sem srečal nasproti vozečo vozilo policije, ki pa me ni zaustavilo,« je takrat opisal Magyar.

Na službenem vozilu se je ta dan odlomilo levo vzvratno ogledalo, a lendavski župan je povedal, da je bila to posledica kombinacije sunka vetra in velike hitrosti na pomurski avtocesti, ki sicer ni bila prekoračena.

9bebbe4212dc45011c6dab1b1b137080
Jure Zauneker
Zadevo je obravnavalo okrajno sodišče v Ljutomeru.

Obravnavali so ga dan kasneje

Kakorkoli že, nekdo je takrat dogodek (oplazenje dveh vozil) očitno videl drugače kot župan, poklical je na 113 in policiji izdal registrsko številko njegovega službenega avtomobila. Postopek zoper voznika iskanega avtomobila so prevzeli policisti PU Murska Sobota, ki so Magyarja zaradi udeležbe v prometni nesreči obravnavali šele naslednji dan. Kot smo izvedeli od župana, so policisti prišli tisti ponedeljek zjutraj na sedež občine in se pozanimali, kdo je v nedeljo upravljal obravnavano vozilo. »Policistu sem za zapisnik izjavil, da sem ob oplazenju z drugim vozilom odpeljal naprej izključno zaradi preprečitve naleta drugih vozil in preprečitve nesreče z vozniki, ki so vozili za mano, kar dokazujem tudi s takojšnjo vrnitvijo na kraj dogodka,« je takrat za Vestnik.si še razložil Janez Magyar.

Sodišče znižalo globo

O domnevnem prekršku poslanca SDS v državnem zboru in kandidatu za župana Občine Lendava smo poizvedovali pri okrajnem sodišču v Ljutomeru. »V obravnavani zadevi je okrajno sodišče v Ljutomeru reševalo zahtevo za sodno varstvo storilca Janeza Magyara, ki jo je podal zoper plačilni nalog Policijske postaje (PP) Lendava z dne 24.8.2021, kateri mu je bil izdan zaradi prekrškov po petem odstavku 37. člena in šestem odstavku 110. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPRCP), ki naj bi jih storil kot voznik osebnega avtomobila dne 22.8.2021 na Glavni ulici v Lendavi.

S plačilnim nalogom je bila storilcu za prekršek po petem odstavku 37. člena ZPRCP izrečena globa v predpisanem znesku 120,00 evrov in za prekršek po šestem odstavku 110. člena ZPRCP izrečena globa v predpisanem znesku 500,00 evrov ter mu bila skupaj izrečena globa v višini 620,00 evrov.

Sodišče je zaradi ugotovitve točnega dejanskega stanja v obravnavani zadevi v rednem sodnem postopku dopolnilo dokazni postopek z zaslišanjem storilca in prič, policista PP Lendava in soudeleženca prometne nesreče I. kategorije. Sodišče je z dopolnjenim dokaznim postopkom v danem obsegu po oceni izvedenih dokazov in po celotni proučitvi zadeve ugotovilo, da so bila v izdanem plačilnem nalogu prekrškovnega organa vsa odločilna dejstva glede očitanih prekrškov storilcu pravilno in v celoti ugotovljena.

Po oceni zagovora storilca in na podlagi izpovedbe drugega udeleženca prometne nesreče je pa sodišče spoznalo, da je potrebno glede na ugotovljene tako objektivne kot subjektivne okoliščine v času storitve teh prekrškov drugače odločiti o sankciji za storjen prekršek po šestem odstavku v zvezi s 5. točko drugega odstavka 110. člena ZPRCP. Pri tem prekršku je sodišče ugotovilo obstoj takšnih olajševalnih okoliščin za storilca, ki opravičujejo uporabo omilitvene določbe v šestem odstavku 26. člena Zakona o prekrških in zato plačilni nalog PP Lendava spremenilo v sankciji le za ta prekršek ter storilcu izrečeno globo omililo oziroma določilo v znesku 250,00 evrov, v ostalem pa je zahtevo za sodno varstvo storilca zavrnilo kot neutemeljeno, saj tudi po izvedenem dokaznem postopku ni ugotovilo dejanskega stanja drugače kakor prekrškovni organ, in je v nespremenjenih delih potrdilo plačilni nalog prekrškovnega organa.«

Sodba je avgusta letos postala pravnomočna.

janez-magyar lendava prekršek policija poslanec sodišče