vestnik

(PRAVNOMOČNO) Soboški škof ni užalil Lidije Turk Klemenčič

Vestnik.si, 11. 2. 2021
Nataša Juhnov
Sojenje v Murski Soboti.
Črna kronika

Višje sodišče v Mariboru je zavrnilo pritožbo vernice na sodbo iz junija 2020, s katero je bil murskosoboški škof Peter Štumpf oproščen razžalitve.

Iz Škofije Murska Sobota so sporočili, da je višje sodišče v Mariboru pravnomočno razsodilo v primeru vernice Lidije Turk Klemenčič iz Murske Sobote, ki je kot zasebna tožnica tožila škofa Petra Štumpfa, ker je bila prepričana, da jo je soboški škof razžalil z besedami, ko je za enega od časopisov 2. avgusta 2019, ki je poročal o Turk Klemenčičevi kot domnevni zalezovalki murskosoboškega župnika Gorana Kuharja, izrekel, da je neprištevna. Višji sodniki so pritožbo vernice zavrnili kot neutemeljeno. Škof Štumpf je tako pravnomočno oproščen. 

sojenje, peter-štumpf, lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Sojenje v Murski Soboti.

»Z gotovostjo ne morem zaključiti, da je imel obtoženi namen zasebno tožilko zaničevati,« je v obrazložitvi sodbe junija lani povedal sodnik Stanislav Jug, ki je Štumpfa oprostil kaznivega dejanja razžalitve. Kot je na izreku še pojasnil Jug, je potrebno v posameznem primeru presojati tudi same okoliščine primera in upoštevati ozadje, zaradi katerega je prišlo do sporne izjave. Ravno tako ni mogel zaključiti, da bi zaradi sporne izjave Turk Klemenčičeva utrpela negativne posledice. Kot je še povedal sodnik, vsi stroški postopka bremenijo zasebno tožilko.

sojenje, peter-štumpf, lidija-turk-klemenčič
Nataša Juhnov
Sojenje v Murski Soboti.

Pooblaščenec zasebne tožilke Dean Bačič je že takoj po izreku na okrožnem sodišču napovedal pritožbo zoper izrečeno sodbo. Ta je s tem, ko so nedavno višji sodniki zavrnili pritožbo, postala pravnomočna. Lidija Turk Klemenčič mora zdaj plačati vse stroške kazenskega postopka, kot tudi sodne stroške, ki jih je imel škof Peter Štumpf.

Pooblaščenec Turk Klemenčičeve, Dean Bačič, je junija v zaključnem govoru poudaril, da so besede, ki jih je škof izrekel prizadele njeno čast in dobro ime. »Zasebno tožilko je očrnil v očeh njenih najbližjih in očeh javnosti,« je dejal. Ravno tako je izrazil mnenje, da je Peter Štumpf to storil z zaničevalnim namenom.

sojenje, peter-štumpf, lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Sojenje v Murski Soboti.

Zagovornik obtoženega, Ronnie Christopher Horvat, pa je takrat izpostavil, da tožilki ni uspelo dokazati, da je škof ravnal naklepno ali oskrunil njeno dobro ime. Poudaril je še, da obtoženi spornih besed ni posredoval v javnost, ampak so bile besede posredovane preko medija in izvzete iz konteksta. 

sojenje, peter-štumpf, lidija-turk-klemenčič
Nataša Juhnov
Sojenje v Murski Soboti.

»Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo.« Stavek, ki ga je murskosoboški škof Peter Štumpf 2. avgusta 2019 izrekel za rumeni časopis, ki je poročal o Lidiji Turk Klemenčič iz Murske Sobote, domnevni zalezovalki murskosoboškega župnika Gorana Kuharja, je Štumpfa pripeljal na zatožno klop.

Peter Štumpf je na sodišču zavrnil krivdo, ker ni imel nobenega namena užaliti Turk Klemenčičeve. Škof je v svoj bran dejal, da je bil kot javna oseba in kot oseba, ki predstavlja škofijo in cerkev, dolžan sporočiti, kaj se zadnjih pet, šest let dogaja v župniji. »Izjava pomeni, da gospa ne more presojati ustreznosti svojih dejanj. Po cerkvenem pravu je namreč njeno dejanje kvalificirano kot interdikt, torej ukrep, za katerega je predvideno izobčenje iz Katoliške cerkve. Kot škofa me je to moralo zanimati. Vsak je lahko v določenem trenutku neprišteven, to pa je pomembno, ker v tem primeru izobčenja ne morem izreči,« je na okrožnem sodišču razložil Štumpf.

sojenje, peter-štumpf, lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Sojenje v Murski Soboti.

Plod domišljije ali ljubezensko razmerje?

Zgodba o domnevnem zalezovanju murskosoboškega župnika Gorana Kuharja je izbruhnila julija 2019, ko je župnik objavil obvestilo v Župnijskem listu Stolne župnije svetega Nikolaja. »Že nekaj časa po Murski Soboti krožijo različne govorice o meni, širi jih gospa iz naše župnije, ki me že nekaj časa zalezuje. V teh govoricah poročena gospa in babica zatrjuje, da ima z mano poseben odnos, da bo živela z menoj in da bom zaradi tega pustil duhovništvo. Poleg tega je sovražna do vsake ženske, s katero se pogovarjam, in jih potem ustrahuje. Zaradi teh dogodkov sporočam in zagotavljam: s to gospo nimam nobenih odnosov, zaradi te gospe nikoli ne bom zapustil duhovništva, še manj pa, da bi s to gospo živel. Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišljije. Prosim vas, da jim ne nasedate,« je takrat zapisal Kuhar.

Lidija Turk Klemenčič pa je v izjavah za medije zavrnila župnikove trditve in izjavila, da naj bi bila z njim že najmanj tri leta in pol v ljubezenskem razmerju. To naj bi bila lahko potrdila tudi z ljubezenskimi pismi.

peter-štumpf lidija-turk-klemenčič