vestnik

(FOTO in VIDEO) Madžari umaknili betonske ovire, porabski Slovenci vseeno z omejitvami v Pomurje

Silva Eory, ABE, 2. 4. 2020
Nataša Juhnov
Mejni prehod Hodoš
Aktualno

Mejo, in to le z madžarske strani, lahko prehajajo le dnevni migranti in dvolastniki zemljišč. Prehoda v Čepincih in Hodošu sta sicer odprta 24 ur.

Republika Madžarska je 13. marca uvedla nadzor na mejah s Slovenijo (Pomurjem) in Avstrijo. Madžarska je nato štiri dni kasneje zaradi pandemije novega koronavirusa še povsem zaprla meje za potniški promet. Izjema so bili le dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki so se vračili na Madžarsko. 

Hodoš, meja, koronavirus,odstranitev ovir
Nataša Juhnov
Mejni prehod Hodoš

V torek, 31. marca, pa sta se slovenski zunanji minister Anže Logar in njegov madžarski kolega Peter Szijjarto vseeno dogovorila, da bosta Slovenija in Madžarska odprli dodatna maloobmejna mejna prehoda (Hodoš-Bajansenye in Čepinci-Verica). Na obeh so na madžarski strani meje so nato danes zjutraj odstranili betonske ovire.

čepinci, koronavirus, mejni-prehod, madžarska, ovire, odstranitev, Jože Hirnök
Nataša Juhnov
Kmalu zatem je podpredsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök na mejnem prehodu Čepinci-Verica prevzel aktualno številko časopisa Porabje.

Kmalu zatem je podpredsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök na mejnem prehodu Čepinci-Verica že prevzel aktualno številko časopisa Porabje. »Zadovoljni smo, da lahko naš časopis, ki ga že vse od prve številke tiskamo  v Murski Soboti, zdaj spet lahko pripeljemo v Porabje po tej nam najbližji poti,« je dopoldne poudarila glavna urednica tednika Marijana Sukič.

čepinci, koronavirus, mejni-prehod, madžarska, ovire, odstranitev
Nataša Juhnov
Mejni prehod Čepinci

Predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec je dodal, da je dobro, da so odprli prehod oziroma cestno povezavo, »ki je nekako na sredini Porabja. Res pa je, da je še veliko nejasnosti, tako kar se tiče dovoljenj in nasploh tega, kdo vse mejo lahko v resnici prehaja. To bo potrebno doreči, saj si ne želimo, da bi se kdo od nas po nepotrebnem znašel v karanteni.«

Tako kot vsi v Sloveniji, si tudi rojaki na Madžarskem predvsem želijo, da bi bilo »nočne more«, ki jo je prinesla epidemija novega koronavirusa čimprej konec in bi ljudje lahko spet normalno prehajali mejo, tako z ene kot druge strani.

Včeraj je tudi začel veljati  spremenjeni režim prehoda na meji med Avstrijo in Slovenijo. V Pomurju so tako še vedno odprti mejno prehodi Gornja Radgona, Gederovci in Kuzma.

meja madžarska