vestnik

Ne le nogometaši, derbije imajo tudi policisti

ABE, 2. 11. 2019
Jure Zauneker
Policisti bodo v nedeljo gotovo močno prisotni v mestu. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Za policiste je tekma med Muro in Olimpijo dogodek srednje velikega tveganja. Zaradi morebitnega prihoda navijačev Gorice Terror Boys v Beltince bodo na srečanju 2. SNL prav tako veljali poostreni varnostni ukrepi.

V podaljšanem prazničnem koncu tedna so tokrat v Prekmurju spet dodobra oživela nogometna igrišča. Osrednja tekma prvenstvenega kola v 1. SNL bo tako v nedeljo v Fazaneriji ob gostovanju vodilne Olimpije. Za policiste je tekma med Muro in Olimpijo običajno dogodek srednje velikega tveganja. Tudi tokrat ne bo drugače, saj so svoj prihod napovedali Green Dragonsi, organizirani navijači Olimpije. Seveda se bo v velikem številu na severni tribuni prav tako zbrala domača navijaška skupina Black Gringos.

ae245dd57ac910c786e958a186ed880f
Aleš Cipot
Green Dragonsi med enim od gostovanj v Fazaneriji.

Za red in mir na nedeljski tekmi bo po naših podatkih skrbelo vsaj 150 ljudi; od rediteljev, varnostnikov in do policistov. Med policijskimi silami bodo tudi pripadniki posebnih enot, to so policisti, ki so posebej izurjeni in usposobljeni za obvladovanje morebitnih navijaških izgredov. Sicer so ti policisti že varovali sredino pokalno tekmo, ko se je Mura po streljanju enajstmetrovk prebila med najboljše štiri ekipe v pokalnem tekmovanju. Nedeljsko dogajanje v Fazaneriji bodo modrouniformiranci nadzirali tudi s kamerami, večja bo še njihova prisotnost v sami Murski Soboti.

mura, domžale, pokal
Aleš Cipot
Na tribuni Sever se bodo znova v velikem številu zbrali Black Gringosi.

Zaradi morebitnega prihoda organizirane navijaške skupine Terror Boys v Beltince bodo na srečanju 2. SNL prav tako veljali poostreni varnostni ukrepi. Danes ob 14. uri pri domačinih gostuje drugouvrščena Gorica, neuradne ocene pa so, da bi si tekmo lahko ogledalo okoli 20, 30 članov skupine Terror Boys. Previdnost za organizatorja in varnostne organe ne bo odveč, kajti navijači Gorice so v preteklosti v Prekmurju že poskrbeli za nevšečnosti. Na povratni pokalni tekmi med Muro in Gorico 31. oktobra lani so policisti preprečili obračun obeh navijaških skupin, ki imata očitno precej neporavnanih računov. Nekaj dni kasneje, bilo je 10. novembra, pa so možje v modrem 18 članom skupine Terror Boys prepovedali prihod na tekmo v Fazanerijo, ker se niso držali njihovih navodil med potjo v prekmursko prestolnico.

2c281b4c895656521516e0b6ef8ef561
Vestnik.si
Policisti so lani novembra novogoriške navijače zadržali v Ćernelavcih.

Policisti bržkone ne bodo imeli miren konec tedna niti 9. in 10. novembra. Prihodnjo soboto je v Lendavi na sporedu prekmurski derbi v 2. SNL med Nafto in Beltinci. Domača navijaška skupina Gorgone namreč protestira proti sedanjemu vodstvu kluba, nedavno pa je sedem Gorgon dobilo prepoved udeležbe na športnih prireditvah za obdobje dveh let. Dan kasneje bo v Fazaneriji gostoval Aluminij, še ena ekipa iz vrha 1. SNL, ko je spet pričakovati množičen obisk tekme, in s tem večje število policistov in drugega varnostnega osebja na dogodku.

73177180_2662147827176667_1590564163669721088_o
Facebook Gorgone
Gorgone so že dve tekmi navijale za ograjo stadiona v Lendavi.

Kdo je sploh odgovoren za zagotavljanje varnosti na tovrstnih prireditvah? Odgovornost organizatorja javne prireditve, da poskrbi za red na prireditvi, opredeljuje zakon o javnih zbiranjih. »Za red in varnost je na športnih prireditvah odgovoren organizator športne prireditve. Policisti intervenirajo šele takrat, ko sta zaradi dogajanja na športni prireditvi ogrožena javni red in mir in organizator varnosti ni več zmožen zagotavljati,« pravi varnostni menedžer Zoran Kuhanec. Organizator mora zagotoviti še rediteljsko službo, zdravniško oskrbo in izdelati načrt varovanja prireditve. »Varovanje nogometnih tekem predpisujejo kriteriji Nogometne zveze Slovenije ali mednarodne nogometne zveze. Kriteriji določajo najmanjše število potrebnih varnostnikov, se pa to število lahko poveča v primeru pričakovanja izgredov ali ko se pričakuje večje število navijačev problematičnih klubov. Organizacija varovanja je v domeni tako domačega organizatorja kot varnostne službe in policije, torej v dogovoru in trdnem sodelovanju. Če se pričakuje tudi povečana možnost izgredov, kršitev javnega reda ali kaznivih dejanj, se temu primerno organizira tudi lokalna policija, po potrebi pa se aktivira še posebna policijska enota,« še pravi sogovornik in predstavnik varnostne službe, ki tudi varuje prireditve.



mura gorica olimpija nafta beltinci navijači policija