vestnik

(Zbogom, koronaleto) Tu je deset vsebin, ki so vas v 2020 najbolj zanimale

Ines Baler, 1. 1. 2021
Vestnik.si
Kaj je bilo v letu 2020 najbolj brano na vestnik.si?
Aktualno

Zgodbe znanih in manj znanih Pomurcev, nove pridobitve in seveda koronaukrepi

Koronavirus, to je daleč najpogostejši odgovor na vprašanje, kaj je zaznamovalo leto 2020 oziroma po čem si ga bomo zapomnili. Ta nadležni virus je v tolikšni meri krojil naša življenja, da mimo njega ne moremo. Obenem je premešal ustaljene novinarske prakse, ažurno smo se morali odzivati na številne spremembe, ki so se zgodile čez noč, delo na terenu so zamenjale spletne konference, marsikdaj smo pozno v noč spremljali twitter, na katerem aktualni premier Janez Janša najpogosteje napove, kaj bo že jutri drugače.

Koronavirusna bolezen je spremenila, čeprav marsikdo tega ne bo priznal, tudi zanimanje bralcev in uporabnikov medijskih vsebin. Ne glede na to, da smo pod objavami prispevkov z vestnik.si na družbenih omrežjih nenehno brali komentarje, zakaj pišemo o izmišljenem koronavirusu, kje smo vzeli toliko okuženih Slovencev in podobno, je branost vsak dan poskočila prav ob objavi najnovejših podatkov o okužbah v Sloveniji in regiji. Prvi primer okužbe je bil v Sloveniji potrjen 4. marca, čez dober teden pa smo na vestnik.si prvič objavili stanje okužb po občinah. To je bil tudi najbolj klikan prispevek v letu, ki se danes poslavlja. Takrat je imela pomurska regija zgolj sedem primerov, danes je okoli 1300 aktivnih okužb.

koronavirus, zdravstvo, epidemija
Niko Časar
Branost vsak dan poskoči ob objavi najnovejših podatkov o okužbah v Sloveniji in regiji.

Top 10 prispevkov
1. Znano je število potrjenih okužb v posameznih občinah 
2. Izpoved bolnice z rakom: Srečna sem bila, ko so mi postavili diagnozo
3. Pouka med počitnicami ne bo
4. Policisti na Goričkem iskali krivolovce, ujeli pa svojega kolega
5. Cena goriva: Med bencinskimi servisi precejšnje razlike
6. Skrivnostna Katja je ime dobila po svoji babici
7. Kacin napovedal, da se predvideva zaprtje gostiln, a ne povsod. Kako bo s šolami?
8. Solidarnostni dodatek bi po novem predlogu prejeli vsi otroci
9. McDonald's skoraj končan, odprl se bo prihodnji teden
10. Pomurje prešla nevihta z nalivi, vetrom in točo

Trdoživost in uspeh
Pri pregledu najbolj branih vsebin se je še enkrat potrdilo, da imate bralci radi osebnoizpovedne zgodbe ljudi. To dokazuje tudi prispevek o Gabrijeli Rogan iz Matjaševec, ki je premagala raka na limfatičnem sistemu. Več mesecev je hodila na preglede, vendar ji zdravniki diagnoze niso postavili, menili so tudi, da so njene težave duševnega izvora. »Bila sem srečna – srečna zato, da nisem nora, ampak da končno vem, da imam raka, ki ga bom premagala,« se spominja dneva, ko je izvedela za bolezen.

gabrijela-rogan, hodgkinov-sindrom
Marina Vrbnjak
Zgodba Gabrijele Rogan o prebolevanju raka se je dotaknila mnogih. Nekaterim pa je vlila tudi voljo in moč, da sami premagajo težke preizkušnje.

Take zgodbe so številnim zgled, da tudi sami zmorejo prestati težke preizkušnje, ki jim jih naloži življenje. Tudi skrivnostna Katja, ki ima pomembno vlogo v televizijskem kvizu Joker, je pritegnila vašo pozornost. Izvedeli ste, da njene korenine segajo v Prekmurje, ime pa je dobila po babici Katarini, ki je živela v Bogojini. 

Ziga Culiberg (14 of 44)
Žiga Culiberg/ RTV SLO
S Katjo Černela smo se letos pogovarjali o njenem voditeljskem delu, vlogi v oddaji Joker in ljubezni do Prekmurja.

Odprtja in zaprtja
Zelo spremenjeno je bilo v tem letu tudi življenje otrok in mladostnikov. Več kot v šoli so se izobraževali doma, na daljavo, izkušnje šol, učencev, staršev in učiteljev pa so bile zanimive širokemu krogu bralcev. Eden od prispevkov s tega področja je bil tisti, ki je prinašal sporočilo, da se šolsko leto 2019/20 ne bo podaljšalo v čas poletnih počitnic. Potem ko se je stanje v poletnih mesecih nekoliko umirilo, smo bili jeseni spet priča ustavljanju javnega življenja. Vnovič so se zapirali gostinski lokali, pozneje tudi nenujne storitve in trgovski centri. Nekatere vsebine so bile tako pravi deja vu. 

mcdonalds, murska-sobota
Niko Časar
Številni Pomurci so nestrpno pričakovali, da se tudi v naši regiji odpre restavracija s hitro prehrano McDonalds.

Murska Sobota je letos dobila dolgo pričakovano restavracijo McDonalds. Teden dni pred odprtjem, ki se je zgodilo 21. avgusta, smo na Vestnikovi spletni strani prvi objavili podobo dokončanega objekta in napovedali njegovo skorajšnje odprtje. V letu 2020 so se začele prosto na trgu oblikovati cene naftnih derivatov. Zanimalo vas je, na katerem bencinskem servisu je polnjenje rezervoarja najcenejše, pred kratkim pa smo za vas na spletni strani uredili tudi iskalnik, ki vam pomaga primerjati cene bencina in dizelskega goriva med črpalkami. Seveda pa ne moremo mimo vseh ukrepov, ki so krojili naš vsakdanjik. Vaše zanimanje so pritegnili tudi interventni ukrepi za zajezitev epidemije, še posebej ko smo poročali o solidarnostnem dodatku za otroke. V prvem valu je ta znašal 30 evrov, v predlogu sedmega protikoronskega paketa pa je predvidenih 50 evrov na otroka.

pregled
Vestnik.si
Epidemiološke razmere in vladni ukrepi so prevladovali v dnevnih vsebinah, poletje pa je minilo tudi v znamenju vremenskih neprilik.

Ujme in nepravilnosti


Na vestnik.si smo razkrili, da so pomurski policisti med preiskovanjem domnevnega krivolova na Goričkem obravnavali enega od svojih kolegov. Različne predele naše regije so tudi letos poleti zajele vremenske ujme in povzročile materialno škodo na objektih in uničevale naravo. Zamišljeni smo opazovali podobe podrtih dreves in odkritih hiš ter se spraševali, kaj nas še lahko doleti.

Zatorej leto 2020 zbogom. Upamo, da bodo vsebine o koronavirusu čim prej postale preteklost, da bodo naša življenja brez omejitev spet normalno tekla in da bo v našem mediju čim več pozitivnih vsebin. 

novo-leto pregled spletne-vsebine kliki zanimanje